Bancnota de 20 de lei, prezentată vineri de BNR. Cine este prima femeie de pe o bancnotă românească?

Bancnota 20 lei BNR.jpg

BNR lansează o nouă bancnotă (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
BNR lansează o nouă bancnotă (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

BNR pune în circulație din 1 decembrie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 de lei, potrivit Mediafax, care citează un comunicat al Băncii Naționale. Pe această bancnotă va fi chipul Ecaterinei Teodoroiu.

Bancnota de 20 de lei lansată de BNR va fi prima pe care se află chipul unei personalități feminine.

”Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei. Noua bancnotă va fi prezentată publicului vineri, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, potrivit BNR.

Bancnota de 20 de lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136x77 mm și culoare predominant verde oliv.

Pe o parte a bancnotei se regăsesc portretul Ecaterinei Teodoroiu, un buchet de brândușe și o insignă a Asociației Cercetașii României.

Pe revers se vor putea vedea o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești și o floare de crin.