Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viitorul guvern nu trebuie să uite de adevăratul program de guvernare: PNRR

euro_pnrr.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

În aceste zile în care se discută intens, mai țipat, mai în șoaptă, despre noul guvern, despre numele premierului, despre rotația la guvernare și despre primele măsuri pe care le va lua viitorul Executiv, un lucru pare că este omis cu bună știință. Și anume, reformele incluse în planul național de redresare și reziliență (PNRR).

Ar fi fost ideal ca discuția pe tema programului de guvernare să aibă loc cu PNRR pe masă. Ar fi fost, de altfel, și foarte simplu. PNRR, nu partea cu banii, ci anexele care includ reformele și investițiile este, de fapt, un foarte clar program de guvernare valabil până în anul 2026. Un program care are obiective și ținte precise și care are, în plus, avantajul că este finanțat din bani europeni. Mi-e teamă că la negocierile de la formarea noului guvern a fost un mare absent și anume documentul PNRR.

De fapt, este chiar mai rău decât atât: PSD a anunțat că dorește renegocierea planului la Bruxelles. Până când vom afla dacă este posibilă, în mod real, o renegociere a planului național de redresare și reziliență, să vedem care sunt obiectivele care vor trebui îndeplinite până la sfârșitul acestui an, adică, până peste aproximativ o lună.

În total, sunt 20 de jaloane, așa cum sunt ele numite, care vor trebui atinse până la 31 decembrie a.c. Iată-le pe cele mai importante. Intrarea în vigoare a modificărilor aduse Legii serviciului de alimentare cu apă și canalizare; modificările se referă la aprobarea strategiei tarifare a operatorului de apă sau la obligația utilizatorilor de a se racorda la sistemele publice de canalizare, dacă nu dețin un sistem de colectare și epurare corespunzător.

Adoptarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare prin care ar trebui definiți indicatori și criterii clare pentru prioritizarea investițiilor. Apoi, reforma Companiei Naționale de Infrastructură Rutieră (CNAIR) și crearea unei noi companii de management de proiect pentru investițiile în infrastructura rutieră. Planul prevede ca noua companie să fie condusă după principiile guvernanței corporative.

Închiderea și dezafectarea unei capacități de producție de energie electrică pe bază de cărbune de aproximativ 1.700 de MW. Informațiile oficiale arată că închiderea termocentralei de la Mintia coincide cu atingerea acestui jalon.

Un alt obiectiv care ar trebui îndeplinit până la sfârșitul anului este intrarea în vigoare a legii privind securitatea rețelelor 5G plus adoptarea strategiei naționale pentru securitate cibernetică.

În ceea ce privește pregătirea reformei sistemului de pensii, va trebui semnat contractul de asistență tehnică pentru entitatea care va face analiza și va propune schimbările în concordanță cu principiile stipulate în PNRR. De asemenea, este nevoie să apară un ordin de ministru prin care se înființează un Comitet de monitorizare a revizuirii sistemului de pensii, care va colabora cu furnizorul de asistență tehnică. Printre altele, PNRR prevede ca pe, termen lung, cheltuielile cu pensiile să se încadreze într-o anvelopă bugetară de 9,4% din produsul intern brut.

Crearea unor instrumente financiare pentru sectorul privat, o strategie anticorupție, un program național pentru reducerea abandonului școlar, precum și unele acte normative care să permită derularea programului și auditul sunt alte câteva jaloane ce sunt asumate până la sfârșitul acestui an.

După cum se poate vedea, va trebui finalizat un amestec de obiective format din strategii, acte normative și măsuri economice foarte precise. O parte din jaloane au fost îndeplinite, pentru altele probabil că este o formalitate ca ele să fie atinse, dar, totodată, este posibil ca unele să fie întârziate. Ar fi bine ca viitorul Executiv, printre alte multe priorități, să nu uite de obligațiile asumate în PNRR

 
Rubrica Economia Reală din 22 noiembrie 2021