Cursa inflației la nivel mondial: nu doar prețurile energetice cresc, ci și prețurile produselor agro-alimentare

crestere_economica.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

În ultimul an, prețul produselor agro-alimentare, la nivel global, a crescut cu aproximativ 31%. Este concluzia la care ajunge evoluția indicelui prețurilor produselor agro-alimentare, calculat de către Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Trebuie adăugat că acest nivel al prețurilor produselor alimentare nu a mai fost atins din luna iulie 2011.

Este încă o confirmare a creșterii prețurilor care a lovit și produsele agro-alimentare, nu doar cele industriale. Indicele FAO cuprinde întreaga paletă de produse alimentare: carne, cereale, lactate, vegetale și zahăr.

De ce cresc prețurile? Desigur, fiecare produs are specificități, dar, în general, se poate vorbi despre o creștere a cererii combinată cu o penurie de materii prime și de produse pentru ambalaje și de o creștere a costurilor cu inputurile și cu logistica.

Razna

Se poate spune că prețurile au luat-o razna. De exemplu, prețul grâului a crescut în ultimul an, octombrie 2021 față de octombrie 2020, cu 38%, iar una din cauze este producția redusă în țările mari exportatoare, SUA, Canada și Rusia. De exemplu, exporturile americane de grâu se află la un nivel scăzut față de volumul normal.

Nu doar prețul grâului a crescut, ci și cel al orzului și al porumbului.

De asemenea, uleiul și zahărul au cunoscut creșteri substanțiale de prețuri. Cel al zahărului a urcat cu 40% într-un an. Prețul uleiului vegetal a crescut cu 10%, doar în luna octombrie, ceea ce l-a dus la un nivel de record istoric.

Cel al uleiului de palmier a urcat în ultimele patru luni la rând, din cauza îngrijorării că producția din Malayesia, țară cu pondere mare la nivel mondial, va fi redusă din cauza deficitului de forță de muncă sezonieră.

În acest context, companii multinaționale din industria alimentară au anunțat creșterea prețului produselor lor, din cauza scumpirii materiilor prime agricole pe care le utilizează, creșterii tarifelor de transport și presiunilor salariale.

Carnea

Singura notă discordantă este făcută de carne. În ultimele trei luni, prețurile au înregistrat un declin, dar în comparație cu octombrie 2020, prețul cărnii a urcat, totuși, cu 22%.

În luna octombrie, cotația cărnii de porc a scăzut, în primul rând, din motive legate de scăderea achizițiilor făcute de China. Prețul cărnii de bovine a scăzut și el din cauza incertitudinii privind o posibilă reducere a importurilor din Brazilia, din cauza problemelor cu boala vacii nebune.

Doar prețul cărnii de pui a crescut datorită creșterii cererii pe piața internațională, în timp ce producția a rămas la un nivel constant din motive ce țin de creșterea costurilor cu furajele și a gripei aviare din Europa.

Prețurile produselor lactate au fost mai stabile față de celelalte produse agro-alimentare. Respectiv, au crescut într-un an cu numai 15%. În această perioadă, se refac stocurile de unt și lapte praf, iar cererea a crescut și, ca atare, și prețul.

Zahărul (din bomboana de pe tort)

Prețul zahărului a pus „bomboana pe tortul” mărfurilor agricole și alimentare. O creștere anuală aproape explozivă, cu 40% a mai fost puțin îndulcită de scăderea lunară cu 1,8%.

Așadar, nu doar prețurile produselor energetice au crescut în ultima perioadă. Datele FAO arată clar că și prețurile produselor agro-alimentare au urcat și au contribuit în felul acesta la inflația care se manifestă pe plan mondial.

Prețurile alimentelor sunt esențiale pentru mulți dintre cetățenii globului. Inflația este un fenomen care îngrijorează și în acest context săptămâna aceasta au fost așteptate deciziile și mesajele a două bănci centrale esențiale, Rezerva Federală americană și Banca Angliei.

Din ambele direcții, de la Washington și de la Londra, au venit decizii și discursuri asemănătoare. Respectiv, dobânzile neschimbate, programul de achiziții de active din SUA se reduce, iar inflația este tranzitorie, nu de durată. Deocamdată, însă, deciziile băncilor centrale nu se transmit și către piețele de mărfuri alimentare sau energetice.

 
Rubrica Economia Reală din 5 noiembrie 2021