Prețul energiei: UE caută mai departe o soluție comună

Summit UE oct 2021

Liderii UE reuniți la Bruxelles au dezbătut în 21 și 22 octombrie prețul energiei - subiect care a fost abordat doar parțial, deși are un caracter urgent. Următoarea dezbatere va avea loc la summitul UE din decembrie. 

Discordia UE privind pachetul energetic european este palpabilă, unele state atacă aspectul ecologic constrângător al consumului de energie, altele încearcă să reclasifice energiile „curate”. 

In cele din urmă, statele membre cer o oarecare libertate de a-și alege propria formulă energetică, chiar și în contextul prea puternicului Pact Verde european. 

Concluziile summitului, blocate câteva ore de Cehia care pune la îndoială sistemul de certificate energetice UE, fac referire la recentele „instrumente” propuse de Comisia Europeană pentru a rezolva problema pe termen scurt. 

Acestea sunt doar măsuri cosmetice de susținere a consumatorului pentru plata facturilor. 

Pe termen lung, însă, problema se complică din cauza mozaicului aprovizionării energetice a UE unde nu toată lumea este dependentă de gazul rusesc. Se adaugă aici și atașamentul Franței și al Belgiei pentru energia nucleară la care Germania se zice că va renunța total în curând. 

România și alte state cer posibilitatea de a continua investițiile în sectorului gazului și de a păstra nuclearul ca parte a mixtului energetic național. 

Iar Germania și Spania împreună cu un alt grup mic de state sunt în favoare achizițiilor colective de energie ca soluție pe termen lung. Ideea aparține Comisiei Europene , dar este prezentată ca o opțiune pur voluntară, nicidecum obligatorie. 

Punctul de vedere franco-spaniol privește o potențială scădere a prețului prin contractele colective (pe modelul achiziționării vaccinurilor anti Covid19), dar există și alte puncte de vedere.

Unele state cred că acest tip de contracte poate dăuna Pactului Verde prin prelungirea folosirii energiilor poluante, iar altele gândesc realist și spun că aceste achiziții grupate nu le oferă neapărat siguranța unui stoc suficient sau a unui preț redus. 

In fine, mai multe țări estice, conduse de Polonia, cer o regândire a faimosului Pact Verde și a strategiei sale „Pregătiți pentru 55” (anume 55% reducere a emisiilor de carbon față de nivelul din 1990 și asta pâna în 2030).

Intr-un document polonez publicat acum se arată că aceste ambiții ecologice ar trebui regândite în contextul crizei actuale a prețului energiei. In paralel, Cehia a atacat dur sistemul de emisii de certificate verzi, vorbind chiar despre manipularea pieței. 

La acestea, Comisia Europeană, prezentă la dezbatere, a răspuns din nou că scumpirea energiei este doar un fenomen temporar și că situația – care pare dramatică în țările estice mai ales - se va ameliora de la sine în câteva luni.