Fondurile europene și vaccinarea, bazele creșterii economice a României

crestere_economica.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Fondul Monetar Internațional estimează o creștere a PIB-ului real al României de 7% în 2021. Aceasta va fi stimulată de consumul privat și însoțită de o creștere tranzitorie a inflației, constatându-se o îmbunătățire față de prognoza de 6%, din luna aprilie. Există însă și niște condiții: absorbția fondurilor europene și accelerarea vaccinării.

Instituția financiară apreciază într-un comunicat preluat de Caleaeuropeană.ro  că scăderea producției românești în 2020 a fost printre cele mai reduse din Uniunea Europeană, la acest aspect contribuind reacțiile eficiente și oportune ale politicilor fiscale și monetare, astfel că se prefigurează o redresare solidă.

Investițiile publice vor fi stimulate de o reluare a proiectelor finanțate de UE, inclusiv prin intermediul noilor resurse din fondurile cuprinse în Next Generation EU și în bugetul multianual al UE pentru 2021-2027. Se preconizează că deficitul de cont curent se va reduce moderat pe termen mediu.

Cu toate acestea, FMI apreciază că rămân și riscuri de scădere, la care contribuie și incertitudinea provocată de evoluția pandemiei.

În acest context, Fondul Monetar Internațional consideră că vaccinarea este cea mai importantă politică economică pentru a face față pandemiei. 

Cu toate că măsurile de sprijin fiscal pe scară largă pentru venituri și întreprinderi au reușit să limiteze cu succes consecințele economice globale ale pandemiei, domeniile cele mai grav lovite ale economiei continuă să fie afectate în mod disproporționat, atenționează FMI.

”În consecință, măsurile de sprijin ”ar trebui să fie reorientate către sectoarele cele mai afectate și către grupurile defavorizate”, apreciază instituția financiară care consideră că România ar trebui să ”economisească veniturile neașteptate” în cazul unei redresări surprinzătoare.

”Bugetul pentru 2021 pune în mod corespunzător bazele consolidării fiscale, dar vor fi necesare eforturi suplimentare semnificative de consolidare pe termen mediu pentru a reduce deficitul la obiectivul autorităților de 3 % din PIB.

Baza de venituri ar trebui să fie lărgită, iar administrarea veniturilor ar trebui consolidată. Cheltuielile ar trebui să fie reprioritizate prin stimularea investițiilor publice”, mai este precizat în comunicat.

De asemenea, FMI recomandă României să profite din plin de oportunitatea istorică oferită de UE prin fondurile cuprinse în Mecanismul de Redresare și Reziliență și cele din bugetul multianual al Uniunii, ce totalizează un pachet de 20% din PIB în următorii șapte ani.

Să mai spunem că este vorba doar de recomandări ale instituției financiare, câtă vreme România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional. Totuși, FMI evaluează anual evoluţia economiei româneşti, în baza unui articol din statutul instituției.

Acesta prevede examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 30 august 2021