Pas cu pas, economia se desparte de cărbune

carbune.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

La sfârșitul săptămânii trecute, statele care fac parte din G7, grupul celor mai dezvoltate economii ale lumii, au decis să oprească finanțarea internațională a proiectelor energetice pe bază de cărbune.

G7 este format din Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, la care se adaugă și Uniunea Europeană, iar stoparea finanțării se va face până la sfârșitul acestui an.

Concret, până la sfârșitul anului, cele șapte state plus Uniunea Europeană își asumă să oprească asistența tehnică, investițiile sau finanțările, pentru energia produsă pe bază de cărbune.

Ce se întâmplă în România? Cele mai importante proiecte sunt planurile de restructurare ale Complexului Energetic Oltenia și a celui din Hunedoara. La Hunedoara, cererile de plecare din companie au fost primite până la sfârșitul săptămânii trecute, iar condițiile au fost destul de atrăgătoare.

Adică, angajații care s-au înscris voluntar pe listele de disponibilizare vor încasa aproximativ 50.000 lei. Salariații din sectorul minier vor mai primi în plus venituri de compensare pe o perioadă de patru ani, iar cei care lucrează în domeniul energetic vor primi venituri de completare pentru o perioadă de doi ani.

Programul se bucură de succes. Mai mult de jumătate din angajații Termocentralei Mintia sunt deja pe liste, iar dintre mineri erau înscriși aproximativ 900. Bineînțeles, că există și nemulțumiri, care vin, pe de o parte de la salariații angajați în companie după ianuarie 2018, care nu au dreptul la întregul pachet de compensații financiare, iar pe de altă parte, de la diferența de tratament dintre mineri și cei care lucrează în sectorul energetic.

Și la Complexul Energetic Oltenia se fac liste pentru disponibilizarea personalului. Este și o țintă de atins: 1.000 de angajați care trebuie să plece începând cu 1 iulie a.c. Salariații disponibilizați vor primi între unul și 11 salarii medii, în funcție de perioada pe care o vor avea fiecare până la pensie. Salariul mediu luat în calcul este de 3.457 lei.

Citește și: ”În ce bagă bugetul sute de milioane de euro? În Complexul Energetic Oltenia. Cu ce folos? Vom vedea peste 10 ani”

Conform declarațiilor oficialilor, lucrurile sunt în grafic, în sensul că pe lista de disponibilizări se află angajați care ies direct la pensie, salariați care ies la pensie peste un an și voluntari care sunt atrași de pachetul financiar adus de disponibilizare și care nu mai văd viitorul companiei energetice.

Dar, mai are Complexul Energetic Oltenia un viitor? Este posibil, dar cu siguranță există un plan de restructurare care se întinde pe următorii ani.

Ar trebui construite opt parcuri fotovoltaice, două centrale electrice pe gaz, cu o capacitate totală de producție de 2.000 de Mwh, ceea ce va permite o înlocuire treptată a producției de energie obținută din cărbune. În același timp, compania va continua să încheie contracte de furnizare multianuale, ceea ce va aduce mai multă predictibilitate în ceea ce privește veniturile obținute.

Toate aceste investiții vor trebui finanțate, iar în acest sens există fonduri europene, dar care nu vor fi suficiente pentru transformări atât de ample. De aceea, compania caută parteneri financiari care să poată susțină o astfel de schimbare.

Este de așteptat ca în actualul context, cu bani mulți pe piață și cu instrumente financiare dedicate dezvoltării producției de energie verde, să nu fie probleme în ceea ce privește găsirea finanțării.

Va fi, însă, de văzut în ce măsură proiectele noi vor putea fi construite în termenul prevăzut, pentru că, de exemplu, centrala de la Iernut construită de Romgaz este în întârziere. Dacă, însă, planul merge bine, România ar trebui să nu mai aibă, la sfârșitul acestui deceniu, energie produsă din cărbune, ci din surse regenerabile.

Restructurarea complexurilor energetice este un exemplu despre cum o decizie majoră luată la nivelul instituțiilor europene sau internaționale se transferă către state, în cazul de față, România.

 

Rubrica Economia Reală este realizată cu sprijinul Intercapital Invest

 
Rubrica Economia Reală din 24 mai 2021