Marea relaxare

Marea relaxare vine la fix pentru economie. Se simte un fel de exuberanță aproape irațională generată de măsura privind anularea purtării măștii de protecție în spații deschise și neaglomerate. Sfârșitul de săptămână a fost un prim pas al unei efervescențe care, dacă pandemia va continua să scadă în intensitate, va dura toată vara care urmează.

Cum se vor transmite măsurile de relaxare în economie? Primul pas va fi consumul. După mai bine de un an de zile, în care restricțiile sanitare au avut efecte asupra activității economice, acum consumatorii par descătușați. Și vor face ce știu mai bine, vor crește consumul, care, trebuie să remarcăm, nu a scăzut nici în perioada pandemiei, ci doar a avut o creștere mai redusă.

Dragoș Damian, CEO al companiei Terapia, constată într-un comentariu publicat în Ziarul financiar că „au reapărut cozile, inclusiv cele la bancomate, iar drumurile României sunt un șir neîntrerupt de tiruri”. Desigur, marea întrebare este cât de tare se vor arunca românii spre consum. Există experți care cred că o parte din economiile realizate în perioada pandemiei se vor topi în următoarele luni în consum.

Este o temă europeană. Francezii, nemții, românii s-au trezit în timpul pandemiei că nu au pe ce să își cheltuiască banii. Economisirea a venit în mod aproape forțat: angajații nu s-au mai dus la lucru, deci nu au mai cheltuit bani pe transport, haine sau chiar sandwich-ul de la birou. De asemenea, restricțiile anti-pandemie au redus și drumurile în magazinele alimentare sau nealimentare, drept urmare nivelul economisirii a crescut. Francezii, de exemplu, au atins anul trecut un nivel record: 130 miliarde euro economisiți.

Marea relaxare îi atrage pe români, ca un cântec de sirenă, să consume. Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank, arată, citat de publicația hotnews.ro, că firmele care furnizează servicii bazate pe contact social (turism, hoteluri, restaurante, transport de persoane, activităţi culturale şi de socializare) vor înregistra o îmbunătăţire accelerată a activităţii.

De altfel, astăzi Institutul de Statistică va prezenta datele privind evoluția economiei în primul trimestru al anului. Analiștii se așteaptă să existe o cifră de creștere redusă, dar, totuși, o creștere care să continue tendința începută în ultimul trimestru al anului trecut.

Vor plonja românii în consum? Este posibil, însă, o parte dintre consumatori vor rămâne circumspecți și calculați gândindu-se că zilele negre, atunci când șomajul creștea și economia se prăbușea, pot reveni.

Cum se va lucra? Se vor întoarce angajații în birourile companiilor sau vor rămâne acasă? Un studiu realizat la nivel internațional de către compania de consultanță EY arată că mai mult de jumătate din angajați își doresc să aibă flexibilitate, în următoarea perioadă. Dacă nu pot obține flexibilitatea din partea angajatorului, salariații sunt dispuși să plece de la locul de muncă. Ceea ce arată că pandemia a schimbat fundamental așteptările salariaților de la angajatori.

O bună perioadă de timp, s-a considerat că nivelul consumului ar trebui să se tempereze. Erau ani în care economia era supraîncălzită, iar consumul, bazat pe mărfuri din import, nu făcea decât să mute o parte din creșterea din România în economii de unde veneau cele mai mari importuri.

Acum, consumul primește noi valențe. În Franța sau în Germania, analiștii și experții îi îndeamnă pe cetățeni să crească nivelul consumului și să reducă economisirea. În România, este posibil să funcționeze. Anul acesta, iubitorii de consum pot duce economia într-o zonă de creștere neașteptată, dar binevenită.

 
Rubrica Economia Reală din 18 mai 2021