Crescătorii de melci din Franța în pragul falimentului

melci.png

Crescător de melci din Etrigny, Saône-et-Loire, regiunea Bourgogne, 19 februarie 2021
Image source: 
AFP via France24

Restaurante și piețe închise, târguri anulate: în regiunea Bourgogne, cunoscută pentru crescătoriile sale de melci, numeroși fermieri spun că au ajuns ”cu cuțitul la os”.

”În 2020 vânzările mi-au scăzut cu o treime, practic nu am făcut încasări din iunie și până în octombrie, am trăit din economii”, spune unul dintre crescători, Hervé Ménelot, care este unic angajat la propria sa firmă.

”Anul ăsta se anunță la fel. Nu se anunță nici un târg, restaurantele sunt tot închise...”, adaugă el.

”A trebuit să opresc toată activitatea în decembrie. De obicei în decembrie fac 90% din cifra de afaceri, dar anul ăsta în decembrie am vândut cu 70% mai puțin”, spune și crescătorul Olivier Dard .

Pe ansamblul anului trecut crescătoria sa din Chapelle-Voland (Jura) a înregistrat pierderi de 50% din cifra de afaceri.

Pentru a evita falimentul salariul soției sale care gestionează ferma a fost redus drastic: ”Cel mult 1000 de euro pe lună, dar de cele mai multe ori e mult mai puțin”, spune fermierul care între timp a fost nevoit să-și găsească altceva de lucru.

Circa 100 din cei aproape 400 de crescători de melci din Franța se află în mare dificultate, spune președintele Asociației crescătorilor de melci din Bourgogne, William Blanche.

Din cele 30 000 de tone de melci care se consumă anual în Franța, doar 5% sunt produse în țară, piața fiind invadată de importuri, mai ales din țările din estul Europei, spune tot el.

 

Reportajul AFP integral aici