Ce produce Uniunea Europeană. Industria are cea mai mare pondere în PIB, agricultura, cea mai mică

pib-buget.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Cum arată structura economiei europene? Care sunt sectoarele care au cea mai mare pondere în Uniunea Europeană? Dar cele cu o influență redusă? Răspunsuri la aceste întrebări găsim în datele publicate de Eurostat, institutul de statistică al Uniunii Europene.

Poate părea surprinzător, dar industria domină economia Uniunii Europene, cu o pondere de 19,7% în formarea produsului intern brut (PIB). Sunt state membre care au un sector industrial dezvoltat și ca atare conduc într-un clasament al ponderii industriei în economie.

Pe primele locuri se află, în ordine, Irlanda, Cehia, Slovenia, Polonia, Slovacia, Germania și România. Pe ultimele cinci locuri sunt Grecia, Franța, Malta, Cipru și Luxemburg.

În acest clasament al ultimelor clasate surprinde prezența Franței, pentru că restul sunt economii cu o pondere importantă a turismului, iar Luxemburg este cazul special al Uniunii Europene, singurul stat membru în care serviciile financiar-bancare au cea mai pondere în formarea PIB.

Trebuie remarcat, pe de altă parte, că structura economiei Germaniei este destul de diferită de cea a Franței, cele două state fiind considerate, după cum se știe, motoarele economice ale Uniunii Europene.

Astfel, Franța are ca pondere importantă în economie, pe prima poziție, sectorul public reprezentat de administrație, apărare, educație, sectorul de sănătate și cel de asistență socială, urmat de comerț, transport și servicii turistice și de serviciile profesionale, științifice și administrative.

În schimb, în Germania, primele trei domenii cu cea mai mare pondere în economie sunt industria, administrația publică și comerțul. Deci, în economia germană, spre deosebire de cea franceză, industria ocupă primul loc într-un clasament al ramurilor economice, fapt care poate explica și diferențele care există între rezultatele bugetare ale celor două state.

În sensul că Germania a avut o bună perioadă de timp excedent bugetar, iar Franța a navigat în zona unui deficit apropiat de 3% din PIB.

Dezamăgitoare, poate fi considerată ponderea agriculturii la nivelul Uniunii Europene. Agricultura se află pe ultimul loc în ceea ce privește ierarhia sectoarelor economice. Poziția poate fi considerată dezamăgitoare în contextul în care agricultura, pescuitul și exploatarea forestieră consumă multe energii și mulți bani la nivelul Uniunii Europene.

Cu toate acestea, ponderea agriculturii rămâne foarte scăzută, respectiv doar 1,8% din PIB-ul european. Sunt câteva state care susțin agricultura europeană, în total, 15 state membre au o pondere a agriculturii mai mare decât media europeană.

România este din acest punct de vedere pe primul loc în Uniunea Europeană cu o pondere de 4,5% din PIB. Este bine sau rău? Pesimiștii cred că putem vorbi despre un arhaism al economiei românești, optimiștii ar spune că există un potențial care ar trebui folosit.

Dar, îngrijorător este că în condițiile unei ponderi atât de mari a agriculturii în economie, România are un deficit substanțial al balanței comerciale la capitolul produse alimentare.

Mai este un lucru surprinzător și anume că România și Letonia sunt singurele state din Uniunea Europeană pentru care sectorul financiar-bancar și cel de asigurări se află pe ultimul loc în ierarhia ponderilor ramurilor economice în formarea PIB.

În fine, datele Eurostat oferă și o imagine a ceea ce s-a întâmplat în ultimele două decenii în ceea ce privește structura economiei Uniunii Europene.

Astfel, sunt domenii care au câștigat teren și și-au crescut ponderea, precum sectorul de tehnologia informației, cel de servicii profesionale, sectorul imobiliar și administrația publică. Dar, sunt și domenii ale economiei care și-au diluat ponderea în produsul intern brut, cum ar fi agricultura, industria și construcțiile. O schimbare de balanță care arată, în cele din urmă, modul în care a evoluat economia în ultimii 20 de ani.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Rubrica Economia reală din 29 octombrie 2020