O ciudățenie: micii întreprinzători nu au putut cheltui toți banii dintr-un program care le-a oferit 2.000 euro gratis

Ieri, s-a parafat una dintre cele mai ciudate situații în ceea ce privește programele cu fonduri europene destinate susținerii micilor companii. Este vorba despre așa-numitele microgranturi în valoare de 2.000 euro, un program care s-a încheiat ieri și care nu a strâns suficienți solicitanți pentru a se consuma banii. Cu alte cuvinte, statul nu a putut să cheltuiască toți banii pe care i-a pus la dispoziția micilor întreprinzători.

Mai exact, bugetul alocat pentru microgranturi era de 100 milioane euro, ceea ce însemna că 50.000 de mici profesioniști ar fi urmat să primească un grant, adică o alocare nerambursabilă, de 2.000 euro. Surpriza este că în program s-au înscris doar 29.250 de viitori potențiali beneficiari, ceea ce a avut ca efect că 41,5 milioane euro au rămas fără să fie cheltuiți.

Culmea este că metoda de înregistrare și selectare a participanților, și anume aplicarea principiului „primul venit, primul servit”, a stârnit multe dispute. Adică, mulți experți în domeniul finanțărilor prin programe s-au temut că va fi o avalanșă de cereri care ar fi transformat metoda „primul venit, primul servit” într-un principiu greu de aplicat în practică. Iată, însă, că nu a fost cazul. Nu s-a blocat nici sistemul informatic, nu a fost nici înghesuială la înscrieri, ci, dimpotrivă, cererile au fost atât de puține încât bugetul alocat programului a rămas necheltuit.

De ce s-a întâmplat acest lucru destul de ciudat? Explicațiile sunt destul de diverse. Este posibil ca programul să nu fi fost suficient promovat. Greu de crezut, însă, pentru că încă din vara acestui an, demnitari, experți, reprezentanți ai mediului de afaceri, au anunțat lansarea acestui program. Deci, profesioniștii care ar fi avut interesul să primească 2.000 euro nerambursabili, adică fără să îi mai returneze, ar fi avut suficiente surse de informare.

O altă posibilă explicație pentru faptul că nu s-a consumat întregul buget al programului este legată de condițiile pe care potențialii beneficiari ar fi trebuit să le îndeplinească. Programul de microgranturi se adresa întreprinderilor mici și eventual mijlocii, persoanelor fizice autorizate, organizațiilor neguvernamentale și CMI. Cu trei condiții: să nu aibă niciun angajat, să fi avut în anul precedent o cifră de afaceri de cel puțin 5.000 euro și să se fi încadrat în anumite domenii de activitate. Condițiile de eligibilitate par destul de neinspirate, dar ele se explică prin faptul că programul a dorit să se adreseze celor mai mici întreprinzători și profesioniști. Adică, erau țintiți cei care lucrează pe cont propriu, prin contracte de prestări servicii sau de colaborare cu firme mari sau mijlocii. Aceasta a fost logica aplicată de cei care au gândit programul, pentru că este vorba despre liber-profesioniști, care nu au angajați, și care au avut venituri de cel puțin 450-500 euro pe lună.

În mod normal, ar fi trebuit să se găsească lejer 50.000 de întreprinzători, pentru că, să fim serioși, economia românească este plină de astfel de profesioniști. Cu toate acestea, abia 29.500 de solicitanți au aplicat pentru program care le-a oferit 2.000 euro gratis, doar cu condiția să își achite datoriile, chiria restantă sau furnizorii. Surpriză, oamenii nu s-au înghesuit. În ultimă instanță, poate au considerat că suma oferită, de 2.000 euro, este prea mică pentru problemele financiare pe care le aveau.

Banii nu se pierd. Ministerul Economiei a anunțat că sumele necheltuite vor fi transferate către alte programe. Dar, chiar și în aceste condiții misterul rămâne: de ce micii întreprinzători, liber-profesioniștii, ONG-urile nu au putut să cheltuiască 100 milioane de euro pe care i-ar fi primit gratis?

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
O ciudățenie: micii întreprinzători nu au putut cheltui toți banii dintr-un program care le-a oferit 2.000 euro gratis