Spectaculoasa revenire a economiei chineze

container_china.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Dacă în trimestrul doi al acestui an PIB-ul Chinei crescuse cu 3,2, în perioada iulie-septembrie creșterea a fost de 4,9% față de perioada similară a anului trecut, potrivit statisticilor oficiale. Deși nu atinge nivelul estimat de mai mulți analiști chestionați de AFP (+ 5,2%), creșterea confirmă redresarea economică solidă a Chinei în plină criză Covid-19.

Rata de creștere rămâne departe de nivelul atins în 2019 (+ 6,1%), și care s-a menținut relativ constant în ultimele trei decenii. Dar este mult mai bine decât în primul trimestru (-6,8%), atunci epidemia Covid-19 a paralizat țara iar China a raportat cea mai slabă performanță economică de la sfârșitul erei maoiste,.

Se estima că în al treilea trimestru, PIB-ul va ajunge la 5,2%, potrivit prognozei economiștilor intervievați de Reuters.

"Creșterea PIB a fost mai mică decât se aștepta, dar rămâne stabilă, la 4,9%", spune Frances Cheung, șefa Macro Strategy Asia la Westpac din Singapore.

„Datele din septembrie sunt mai bune decât se preconiza, sugerează o accelerare spre sfârșitul trimestrului al treilea și sunt de bun augur pentru următorul trimestru”, a adăugat ea.

 

Reacția pieței

Reacția pieței a fost totuși negativă, întrucât yuanul și-a încetinit creșterea, iar indicele SSE Composite al Bursei de Valori din Shanghai a scăzut după publicarea acestei statistici.

Gigantul asiatic, unde noul coronavirus a apărut la sfârșitul anului trecut, a reușit de atunci să elimine practic epidemia. Din al doilea trimestru, PIB-ul a continuat să crească (+ 3,2%). În perioada iulie-septembrie, economia chineză a cunoscut „o redresare susținută”, în ciuda unei situații economice „dificile” atât în China, cât și în străinătate, din cauza pandemiei Covid-19, potrivit Biroului Național de Statistică din China.

Economia chineză a revenit după ce a atins un nivel minim la începutul anului din cauza suspendării activității în mai multe zone.

Totuși, această creștere pare să încetinească, fapt ce ar putea avea repercusiuni asupra economiilor partenerilor săi comerciali.

Fondul Monetar Internațional (FMI) preconizează o creștere de 1,9% a PIB-ului pe întreg anul 2020. China va fi astfel, potrivit FMI, singura economie din lume care înregistrează creștere economică în acest an.

La rândul lor, vânzările retail au crescut brusc în luna septembrie (+ 3,3% față de septembrie 2019).

Acest indicator cheie al consumului a fost pozitiv pentru prima dată în acest an, în august (+ 0,5% pe un an), după o prăbușire din cauza epidemiei. Cu toate acestea, unele sectoare încă se luptă cu criza, cum ar fi hotelurile, restaurantele și activitățile de agrement.

 

Peste așteptări

În aceeași perioadă, producția industrială a gigantului asiatic a obținut cele mai bune performanțe de la începutul anului, cu o creștere de 6,9%. Este un rezultat peste așteptările analiștilor intervievați de agenția financiară Bloomberg (+ 5,8%).

Rata șomajului, înregistrată în China numai în zonele urbane, s-a situat în septembrie la 5,4% față de 5,6% în luna precedentă.

Monitorizată în special de guvern, această cifră nu ia în calculul milioane de lucrători migranți, vulnerabili în fața pandemiei.

Rata șomajului a atins un maxim istoric în februarie de 6,2% din forța de muncă urbană.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24