China se întoarce pe creștere și e gata să salveze lumea. Dar, lumea mai vrea să fie salvată de China?

China se întoarce pe creștere și e gata să salveze lumea. Dar, lumea mai vrea să fie salvată de China?

La începutul acestei săptămâni, biroul de statistică al Chinei a anunțat evoluția economiei în trimestrul al treilea. Rezultatul este de-a dreptul remarcabil, pentru o țară din care s-a declanșat pandemia de coronavirus. În trimestrul al treilea al acestui an, China a crescut cu 4,9%. Este o cifră care îi face pe analiștii internaționali să creadă că economia chineză va fi, ca și în alți ani, motorul care va reuși să stimuleze economia mondială.

Ce schimbare de viziune! După ce la momentul declanșării pandemiei și a blocării parțiale a lanțurilor de aprovizionare care veneau din China decidenții politici și economici din statele europene vorbeau răspicat despre dependența de China și nevoia de relocare a unor companii înapoi în Europa, acum experții se întorc la vechiul refren, și anume că economia chineză poate salva economia globală.

Paradoxal este că, în comparație cu perioada de dinainte de pandemie, exporturile chineze și-au mărit ponderea în totalul exporturilor la nivel mondial, de la 20% la 25%, în special ca urmare a creșterii cererii de produse medicale și de echipamente specifice lucrului de la domiciliu.

În ceea ce privește plecarea investitorilor din China, singurele rezultate vizibile sunt ieșirea companiilor Auchan și Carrefour, două exituri care nu sunt legate de o anumită viziune, ci de rezultatele modeste obținute pe piața chineză și de ofensiva comerțului online în China, tot mai vizibilă cu ocazia pandemiei.

Secretul revenirii economice a Chinei este pus de analiștii economici pe seama respectării stricte a regulilor pentru a opri răspândirea virusului: păstrarea distanțării fizice, carantina, acolo unde a fost cazul, și teste pentru depistarea celor infectați.

Primul trimestru a fost cel mai dificil pentru economia chineză, minus 6,8%, urmat, în trimestrul al doilea, de o creștere cu 3,2%. Estimarea Fondului Monetar Internațional este că economia Chinei va încheia anul pe plus, cu o creștere cu 1,9%, fiind, de altfel, singura economie mare care va reuși să aibă în acest an creștere economică.

Dar, oricât de mari sunt așteptările de la China că va dinamiza creșterea economică mondială, există o limitare dată chiar de situația economică a Uniunii Europene, o piață importantă pentru exporturile chineze. În același timp, China nu este la adăpost de un al doilea val al pandemiei, cea mai bună dovadă în acest sens fiind descoperirea unui focar al pandemiei într-o metropolă din estul țării.

În contrast cu China, statele G-20 au trecut, în trimestrul al doilea, prin scăderi istorice: India, cu minus 25%, Marea Britanie, cu 20%, Mexic, 17%, Africa de Sud, minus 16%, Canada,11,5%, Turcia, cu 11%, Brazilia și Germania, fiecare, cu 9,7%, Statele Unite, cu 9,1%, Japonia, cu 7,1%, Coreea de Sud și Rusia, fiecare, cu 3,2%. Conform OECD, scăderea țărilor G20 a fost, în medie, cu 9%.

O altă abordare a Chinei, remarcată de analiștii internaționali, este legată de tema datoriilor țărilor sărace. Pentru prima dată în istorie, China acceptă principiile Clubului de la Paris care prevăd o restructurare sau chiar o ștergere parțială a datoriilor. Iar multe state sărace au datorii importante la China. Experții consideră că schimbarea de optică a Chinei are legătură cu dorința acestei țări de a intra „în rândul lumii” și în această privință.

China își joacă atent cărțile, iar Uniunea Europeană nu ar trebui să se lase sedusă de cântecul de sirenă al acesteia. Uniunea Europeană nu trebuie să uite situația de la declanșarea pandemiei, când europenii au avut „revelația” dependenței de produsele fabricate în China. Nu ar trebui să uite, ci să schimbe ceva.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
China se întoarce pe creștere și e gata să salveze lumea. Dar, lumea mai vrea să fie salvată de China?