Când doi se ceartă (SUA și UE), al treilea (China) câștigă

boxing-gloves-1709174_1280.jpg

Când doi se ceartă (SUA și UE), al treilea (China) câștigă
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Ieri, Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a decis că Uniunea Europeană poate să suprataxeze mărfuri americane importate, în valoare de 4 miliarde dolari. Regula se va putea aplica începând cu data de 27 octombrie. Este un nou episod dintr-o bătălie comercială care a început nici mai mult, nici mai puțin, decât cu 16 ani în urmă. „Mărul discordiei” a fost acordarea de ajutoare de stat industriei aeronautice, respectiv companiei americane Boeing și celei europene Airbus.

Anul trecut, tot OMC a dat undă verde părții americane pentru a suprataxa produse europene vândute în Statele Unite, în valoare de 7,5 miliarde dolari. De altfel, măsurile au fost aplicate, unele mărfuri europene, precum whisky-ul scoțian, vinurile franceze și spaniole, uleiul de măsline iberic, brânza, mașinile germane și, evident, avioanele europene Airbus, fiind taxate cu 10% mai mult decât înainte de decizia OMC.

Acum, iată că organizația internațională a luat o decizie în favoarea europenilor. Iar aceștia au și ei lista lor de produse importate din Statele Unite, precum cartofii dulci, kethcup-ul, piesele auto și, bineînțeles, avioanele Boeing.

Dincolo de litigiul care a avut ca punct de plecare ajutoarele de stat pentru industria aeronautică, momentul în care au apărut și sancțiunile comerciale a fost legat de un context mai larg. În sensul că, în ultimii patru ani, America a declanșat adevărate lupte comerciale cu mai multe state. Canada, Mexic, Japonia, Coreea de Sud au fost țări care au modificat acordurile comerciale cu Statele Unite. Au urmat China și Uniunea Europeană.

În comparație cu sumele vehiculate în relația SUA-Uniunea Europeană, cele dintre Statele Unite și China definesc un adevărat război comercial. S-a plecat de la dorința părții americane de a aplica taxe vamale suplimentare pentru importuri din China.

Acum, la patru ani de la declanșarea măsurilor protecționiste față de China și înainte cu câteva săptămâni de alegerile prezidențiale din SUA, se poate face un bilanț al eficienței aplicării deciziilor americane de protejare a pieței interne. Trebuie menționat că în luna ianuarie 2020, înainte de apariția pandemiei, SUA și China au semnat un acord prin care China se obligă să cumpere în următorii doi ani mărfuri în valoare de 200 miliarde dolari fabricate în Statele Unite.

A venit pandemia și situația s-a mai schimbat. Dar, cifrele sunt, totuși, relevante. De exemplu, în luna septembrie, China avea un excedent comercial în relația cu Statele Unite de 30,75 miliarde dolari, în scădere ușoară față de luna august, atunci când cifra excedentului era de 34 miliarde dolari.

În total, excedentul comercial al Chinei a fost în septembrie de 37 miliarde dolari, în ciuda faptului că economia chineză a fost un mare cumpărător de mărfuri din import în perioada pandemiei. De exemplu, importurile de minereu de fier și de circuite integrate au atins valori record. De asemenea, achiziția de produse agricole din import a fost la un nivel ridicat.

Exporturile Chinei au crescut și ele, anul acesta, în septembrie, fiind cu aproximativ 10% mai mari față de anul trecut, susținute în special de produsele medicale pentru care a existat o cerere ridicată în multe state ale lumii.

Economia chineză, puternic atinsă de pandemia de coronavirus, a scăzut în primul trimestru al acestui an cu 6,8% și a înregistrat o revenire în trimestrul al doilea, cu 3,2%. Datele pentru trimestrul al treilea vor fi prezentate la începutul săptămânii viitoare, dar prognozele arată că, în funcție de evoluția situației sanitare, China ar putea fi una dintre puținele mari economii la nivel mondial care ar putea termina anul pe plus. Un an atipic și complicat pentru economia mondială, în care nu doar pandemia, ci și politicile comerciale protecționiste și-au spus cuvântul.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Când doi se ceartă (SUA și UE), al treilea (China) câștigă