Doi profesori americani, laureații premiului Nobel pentru economie

nobel_ec.jpg

Image source: 
Facebook / The Nobel Prize

Premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit, luni, la Institutul Karolinska din Stockholm, americanilor Paul R. Milgrom şi Robert B. Wilson pentru "îmbunătăţirile aduse teoriei licitaţiei şi invenţiilor referitoare la noile formate ale licitaţiei", informează site-ul oficial nobelprize.org.

”Laureații din acest an au studiat cu atenție modul în care funcționează licitațiile și au propus noi formate de licitații pentru bunuri și servicii care în general sunt mai dificil de vândut cu metodele tradiționale, cum ar fi frecevențele radio de exemplu. Descoperirile lor au au fost de mare ajutor vânzătorilor, cumpărătorilor dar și contribuabililor din întreaga lume”, se arată în motivația Academiei suedeze.

Atât Paul R. Milgrom (n 1948) cât și Robert B. Wilson (n 1937) sunt profesori de economie la Universitatea Stanford.

Fiecare premiu este însoţit de un cec în valoare de zece milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Economie a fost câştigat de economiştii Abhijit Banerjee, Esther Duflo şi Michael Kremer pentru că "au introdus o nouă abordare pentru a obţine răspunsuri serioase privind cele mai bune metode de a lupta împotriva sărăciei globale. Cercetările lor au îmbunătăţit considerabil capacitatea noastră de a lupta împotriva sărăciei globale, care este acum un domeniu de cercetare înfloritor".

Tradiţionala ceremonie de înmânare a premiilor Nobel organizată la Stockholm pe 10 decembrie, dată la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel, a fost anulată în acest an din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19).