Cum vrea Uniunea Europeană să filtreze investițiile chineze

Cum vrea Uniunea Europeană să filtreze investițiile chineze

Uniunea Europeană are de începând de ieri o legislație pe baza căreia se analizează și eventual se pot refuza investițiile directe care provin din state terțe.

Este un pas ușor întârziat, ușor nesigur, pe care instituțiile europene îl fac pentru contracararea creșterii, în unele situații accentuate, a investițiilor care provin din țări din afara Uniunii Europene. Evident, principala vizată este China. De altfel, Franța, Germania și Italia și-au exprimat îngrijorarea încă de acum câțiva ani față de adevăratul val de achiziții ale grupurilor chineze în Uniune.

De exemplu, în anul 2016, firma germană Kuka, recunoscută pentru tehnologia de vârf în domeniul roboticii, a fost cumpărată de către o companie chineză din industria electrocasnicelor, contra sumei de 4,6 miliarde de euro. Metoda a fost destul de simplă. Cumpărarea companiei germane a început prin achiziționarea unui pachet minoritar de acțiuni, după care au urmat câteva oferte „de nerefuzat” pentru acționarii principali ai firmei, oameni de afaceri germani, ceea ce a însemnat practic preluarea companiei. Statul german, prin Ministerul Economiei, a analizat tranzacția și a ajuns la concluzia că nu intervine într-o decizie antreprenorială dând astfel un aviz pozitiv. Numai că firma Kuka deținea una din cele mai inovative tehnologii în domeniul roboticii, astfel că, o dată cu compania, chinezii au preluat și dosarele de cercetare-dezvoltare.

Chiar dacă în cazul Kuka europenii nu au mai avut ce face, Bruxelles-ul fiind pus în fața faptului împlinit, iar Berlinul îmbrățișând frumoasele principii ale libertății de mișcare a capitalului, situația investițiilor chineze în state europene occidentale a atras atenția.

Kuka nu a fost decât vârful aisbergului. În apele adânci ale afacerilor, multe alte companii germane, dar nu numai, din domenii diverse, aveau deja investitori chinezi „în casă”. Firme germane din industria prelucrătoare, din domeniul energiei verzi sau din industria auto erau deja în proporție majoritară sau integral în proprietatea unor companii chineze.

Deschiderea pieței europene către investițiile chineze a avut ca obiectiv ideea de reciprocitate, fiind vizată, bineînțeles, piața chineză pentru investiții și vânzarea de produse. Calculul nu a ieșit în totalitate, pentru că statul chinez continuă să controleze atent investițiile străine.

În mod ironic, cu doar două zile înainte de intrarea în vigoare a regulamentului UE, grupul chinez Huawei a deschis un nou centru de cercetare în inima Parisului, într-o clădire istorică pentru comunicațiile franceze, construită în secolul al XIX-lea pentru a găzdui Ministerul de Interne și serviciile naționale de telegraf. Ambiția chinezilor de a-și amplasa în această clădire centrul de cercetare este sugestivă.

Ce se schimbă în Uniunea Europeană în materie de investiții din state terțe? Regulamentul stabilește un cadru pentru verificarea de către statele membre a investițiilor străine directe, facilitând schimbul de informații între state, precum și între acestea și Comisie. Sectoarele analizate sunt: inteligența artificială, robotica, nanotehnologiile și telecomunicațiile, adică sectoarele strategice sau cele care sunt de natură să afecteze securitatea și ordinea publică. De asemenea, vor fi analizate eventuale tranzacții care vizează companii incluse în programe europene de cercetare, precum Orizont 2020 sau Galileo.

Practic, Comisia Europeană va emite un aviz atunci când o investiție este o amenințare la adresa securității sau ordinii publice sau dacă aceasta compromite un program de interes pentru Uniune, precum cel din domeniul cercetării. Însă, în ultimă instanță, statele membre vor avea ultimul cuvânt. Mecanismul pare cam evaziv, ușor nehotărât, dar este, totuși, un pas înainte. Cât de eficient va funcționa, vom vedea.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Cum vrea Uniunea Europeană să filtreze investițiile chineze