FMI lasă garda jos: îndeamnă statele să investească în pofida creșterii datoriilor

fmi.png

Sursa imaginii: 
site-ul Fondului Monetar Internațional

Este un moment rar, cel în care un oficial al Fondului Monetar Internațional (FMI) cere statelor să uite de creșterea datoriilor publice și să investească. Această declarație a fost făcută ieri la conferința anuală a instituției financiare și confirmă o schimbare majoră de viziune. Înainte de criza din anul 2008, FMI avea reputația unei instituții extrem de rigide în ceea ce privește impunerea de reforme statelor cărora le asigura asistență financiară. După criza din 2008-2009, în cadrul FMI a avut loc o schimbare de macaz care s-a manifestat printr-o mai mare atenție acordată criteriilor sociale și acum, iată, susținerii investițiilor.

De exemplu, în raportul prezentat ieri, specialiștii FMI au calculat că o creștere a investițiilor publice cu 1% aduce o creștere a PIB cu 2,7%, a investițiilor private cu 10%, iar a numărului de angajați cu 1,2%. Chiar și economiile dezvoltate au nevoie de investiții în infrastructura de transport, în rețelele de alimentare cu apă sau în domeniul salubrității.

FMI atenționează asupra faptului că momentul este propice pentru investiții, pentru că nivelul dobânzilor este extrem de scăzut. Analiza FMI arată că un milion de dolari investiți în infrastructura tradițională creează două sau trei locuri de muncă, iar același milion investit în sectorul de cercetare-dezvoltare, energie verde sau clădiri cu un înalt randament energetic are ca efect apariția între cinci și 14 locuri de muncă. De aceea, investițiile publice sunt un factor important pentru procesul de revenire a economiei, indiferent de stat.

Dar, cele mai multe investiții nu pot fi făcute de pe azi pe mâine. Ba chiar, studiul FMI arată că faza de pregătire durează între trei și opt ani, iar cea de implementare între trei și șapte ani, ceea ce înseamnă că un proiect de anvergură poate să dureze între șase și 15 ani. Este o precizare importantă, care adeseori se uită în România. Dar perioadele atât de lungi necesare finalizării unui proiect de investiții arată, încă o dată, că este nevoie de mai mult de un ciclu electoral. De aceea, ambiția politicienilor de a lua totul sau nimic, adică de a termina proiectul pe care l-au început este chiar nocivă. Toată lumea trebuie să înțeleagă că proiectele importante traversează ciclurile electorale și ele trebuie asumate ca atare de oamenii politici.

Raportul FMI arată că, în pofida condițiilor favorabile de finanțare, banii nu sunt niciodată suficienți, iar statele, bogate sau sărace, ar trebui să aibă o listă de priorități în ceea ce privește investițiile. De aceea, analiza instituției financiare folosește termenul de investiții de înaltă calitate. Pentru o investiție de calitate nu ar trebui să existe proiecte ale căror costuri de realizare cresc cu 10%-15% (în România s-au văzut și cazuri mai dramatice), nu ar trebui ca proiectele să întârzie foarte mult față de termenul programat inițial și nu ar trebui să fie un teren propice pentru corupție. Toate aceste elemente duc la constatarea că, în România, proiectele de calitate sunt destul de rare.

În concluzie, este clar că investițiile publice au un benefic efect de antrenare în economie. Cifrele prezentate de raportul FMI sunt edificatoare, dar nu infailibile. De exemplu, o știre recentă arată că România este nevoită să importe bitum pentru a realiza infrastructura de transport. Deci efectul de multiplicare este, în acest caz, mult diminuat. Ideal ar fi ca investițiile publice să folosească nu doar mână de lucru autohtonă, ci și, parțial măcar, materii prime, tehnologii sau echipamente fabricate în țară. Ceea ce, în multe cazuri, nu este posibil.

În orice caz, îndemnul FMI către state de a nu se uita la creșterea datoriilor este valabil doar în cazul investițiilor. Reamintim că în ceea ce privește salariile bugetare și pensiile chemarea la împrumuturi fără limită nu este valabilă.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 

 
FMI lasă garda jos: îndeamnă statele să investească în pofida creșterii datoriilor