Pierderi de 100 de miliarde de euro pentru turismul italian

Impactul pandemiei de coronavirus  asupra industriei italiene a turismului ar putea ajunge în acest an la 100 de miliarde de euro (118 miliarde de dolari), cu mult peste estimările precedente, arată studiile grupurilor de turism Confiturismo şi Assoturismo, preluate de Il Sole 24 ore.

Italia este una dintre cele mai vizitate ţări din lume, iar turismul contribuie cu  aproximativ 13% din Produsul Intern Brut. Dacă cifra de 100 de miliarde de euro se confirmă, practic aportul turismului în PIB se va înjumătăţi, apreciază analiştii.

Conform studiilor publicate de Confiturismo şi Assoturismo, numărul vizitatorilor străini în Italia ar fi numai în perioada iunie-august cu 65 de milioane mai mic decât în perioada similară a anului trecut. Scăderea totală a numărului de sosiri ale turiștilor străini pe parcursul întregii veri este estimată la 66% față de vara trecută.

"La finalul lunii martie lansam ipoteza că sectorul turismului va pierde în acest an 100 de miliarde de euro, iar la acel moment părea o viziune excesiv de dramatică. Dar, cu fiecare zi ne apropiem din ce în ce mai mult de confirmarea acestei cifre", a explicat Luca Patane, preşedintele Confiturismo.

Italia, a treia economie a zonei euro, ar urma să înregistreze anul acesta o scădere economică de 11,2%, a previzionat recent Comisia Europeană, potrivit Agerpres. Ar fi cel mai sever declin în rândul celor 27 de state membre UE.