Preţul aurului atinge niveluri record

aur.png

Image source: 
pixabay.com

Preţurile aurului au atins luni niveluri record, pe fondul pandemiei de coronavirus şi a tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, care au crescut interesul investitorilor pentru metalul preţios, transmite CNBC citată de news.ro.

Aurul spot a fost cotat în creştere cu peste 2%, la circa 1.941,11 dolari uncia, iar în timpul tranzacţiilor a atins 1.943,9275 dolari uncia.

Contractele futures pentru aur au avansat la rândul lor cu 2%, la 1.938,70 dolari uncia.

”Prețul aurului va continua să fie susţinut de amplificarea tensiunilor geopolitice, în opinia noastră principalul factor care determină creşterea preţului este corelaţia negativă între dobânzile reale şi dolar. Considerăm că aceşti trei factori, în combinaţie cu creşterea limitată a ofertei, în timp ce companiile de minerit continuă să menţină cheltuielile de capital la un nivel scăzut, vor determina creşterea preţurilor aurului”,  a declarat directorul pentru investiţii al UBS, Mark Haefele.

Într-o notă adresată clienilor, un analist al Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar, a spus că scăderea randamentelor titlurilor de Trezorerie americane pe termen de 10 ani este și el un factor important de influenţă, între alţi factori, cum ar fi slăbiciunea dolarului şi cererea pentru plasamente sigure.

Creşterea preţurilor aurului are loc şi în contextul amplificării tensiunilor între Washington și Beijing. China a ordonat vineri închiderea consulatului american din Chengdu, după închiderea de către SUA a consulatului din Houston.

Între timp, numărul cazurilor de coronavirus continuă să crească la nivel mondial. Peste 16 milioane de oameni la nivel global au fost infectaţi cu coronavirus, iar circa un sfert dintre aceştia sunt în Statele Unite, potrivit datelor furnizate de Johns Hopkins University.