Dobânzile scad ușor, BNR duce bani în piața bancară. Statul absoarbe tot

isarescu.jpg

BNR injectează bani în piața bancară.
BNR injectează bani în piața bancară.
Image source: 
site-ul Băncii Naționale a României (arhivă)

Ieri, Banca Națională a României a publicat un nou comunicat de presă în care descrie situația pieței financiare autohtonă și profită de ocazie pentru a transmite o serie de mesaje.

Mai întâi, merită remarcată raportarea băncii centrale la situația sanitară. Trebuie spus că toate analizele financiar-bancare menționează evoluția pandemiei ca un factor de risc pentru economie. Este clar că o deteriorare a stării de sănătate publică, pe plan global sau în economiile importante, va avea efecte și asupra economiei. În sensul că dacă va fi nevoie ca statele să aplice din nou măsuri de izolare a populației, economia va suferi. Analiștii financiari-bancari sunt de acord că evoluția economiei depinde fundamental de îmbunătățirea sau deteriorarea situației sanitare.

Întorcându-ne la evoluția pieței financiare, BNR arată că în continuare există deficit de lichiditate pe piața bancară. Pentru a regla lichiditatea, într-o lună de zile, Banca Națională a injectat bani în piață, fie prin operațiunile repo, prin care BNR finanțează băncile în schimbul titlurilor de stat, fie prin cumpărarea directă de titluri de stat de pe piața secundară. În total, operațiunile repo au fost în valoare de 3,7 miliarde lei, iar pentru achiziția de pe piața secundară au fost plasați 4,4 miliarde lei. Pentru o singură lună, sumele sunt relativ mari, dar ele reflectă nevoia de bani de pe piața bancară din România.

În aceeași perioadă, 15 iunie-15 iulie, Ministerul Finanțelor a derulat 12 emisiuni de titluri de stat pe piața primară, în valoare de 10 miliarde lei, adică mai mult chiar decât injecția de lichiditate realizată de BNR. Ceea ce ne arată că fără banii băncii centrale statul s-ar fi împrumutat mult mai greu sau eventual la dobânzi mai mari. Dar, aceste sume ne mai indică un lucru și anume acela că băncile au din nou un client sigur și anume statul român.

Desigur, este greu de spus de ce băncile care nu au lichiditate nu fac aproape nimic pentru a atrage bani de la clienți, persoane fizice sau juridice. Adică, dobânzile la depozite, la societățile bancare cu o cotă importantă de piață, sunt extrem de reduse, sub un procent. În plus, sunt bănci care au renunțat la depozitele în valută. Ceea ce intră în contradicție evidentă cu nevoia de lichiditate.

Iată însă care au fost evoluțiile semnalate de banca centrală. Dobânda medie la depozite a fost în ușoară scădere, 2,09%, în lunile aprilie și mai, de la 2,12% în luna februarie. Încă o dată, fără a contesta aceste cifre, pentru că sursa este deasupra îndoielii, dobânzile la depozite par neverosimi de mari față de oferta pe care o poți întâlni în piață.

În ceea ce privește nivelul mediu al dobânzii la credite, comunicatul BNR arată că există o tendință de scădere, ajungându-se de la 7,24%, în luna februarie, la 6,05%, în aprilie. Concluzia băncii centrale este că ecartul dintre dobânda activă și cea pasivă, un indicator important atât pentru bănci, dar și pentru clienți, a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii nouă ani și jumătate.

La final, BNR transmite câteva mesaje. Că va urmări evoluțiile din economie, lichiditatea pieței bancare, fără însă să fie afectată stabilitatea cursului de schimb leu-euro, iar reducerea ratei de dobândă de politică monetară se va face fără a descuraja economisirea.

Pe plan european, ieri, la Frankfurt, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis păstrarea ratelor dobânzilor nemodificate, respectiv la nivelul zero sau chiar în teritoriul negativ și, de asemenea, continuarea unui program de achiziții de obligațiuni de 1.350 miliarde euro. Ceea ce ne arată, încă o dată, modul în care băncile centrale contribuie la revenirea economiei.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor

 
Dobânzile scad ușor, BNR duce bani în piața bancară. Statul absoarbe tot