Piketty, Stiglitz, DSK, idei pentru relansarea economiei. Unde sunt economiștii „de dreapta”?

money-2696228_1280.jpg

Piața mondială a ideilor economice privind revenirea economiei este dominată de economiștii de stânga. Lipsesc economiștii de factură liberală.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Recent, Valentin Lazea, economist șef al Băncii Naționale a României, a făcut o declarație, în nume propriu, în care spune că economiștii nu au niciun fel de credibilitate în societatea românească, nici în fața politicienilor, nici în fața publicului larg.

Ce se întâmplă, din acest punct de vedere, în lume? Apar idei și propuneri, în special din partea economiștilor de stânga. Un grup de economiști grupați în „Comisia Independentă pentru Reforma Taxării Companiilor Internaționale” a înaintat o serie de propuneri privind modificări ale legislației fiscale. Acestea sunt următoarele: introducerea unei taxări progresive pentru companiile digitale, aplicarea unei rate de impozitare crescute pentru companiile care activează în domenii de oligopol, stabilirea unei cote minime de 25% pentru impozitul pe profit la nivel mondial, pentru a pune capăt posibilității companiilor de a face optimizare fiscală, publicarea rapoartelor financiare, țară cu țară, ale companiilor care beneficiază de subvenții publice și publicarea datelor complete ale averii celor care au companii sau conturi în zone offshore.

Desigur, aceste propuneri se pot comenta în diverse feluri cu privire la realismul lor sau la șansa de a fi luate în seamă de decidenții politici, dar, trebuie spus, că ideile sunt susținute de Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, și de Thomas Piketty, un economist francez de stânga, autor al cărților „Capitalul în secolul XXI” și „Capital și ideologie”. În cea mai recentă lucrare a sa, de exemplu, Piketty nu se sfiește să afirme că marile proprietăți trebuie naționalizate. Deci, accentul pe ideile de stânga este evident la cei doi economiști.

De asemenea, Thomas Piketty, susține într-un interviu în mass-media franceză că este nevoie de o creștere a alocărilor bugetare pentru universități, pentru a dezvolta domeniul cercetării. Argumentul economistului este acela că universitățile franceze au, de 10 ani, același buget, chiar dacă numărul studenților a crescut cu 30%. Desigur, Piketty propune și soluții pentru a mări finanțarea bugetară a universităților, respectiv impozitarea marilor averi.

Joseph Stiglitz a lansat o altă idee. Și anume aceea că produsul intern brut este un indicator perimat care nu mai reprezintă o bună măsură într-o economie ce se dorește să se concentreze tot mai mult pe protecția mediului. Astfel, este de părere Stiglitz, cel mai important indicator este impactul emisiilor de gaze cu efect de seră, care ar trebui să preia atribuțiile indicatorului produs intern brut.

În fine, în scenă a apărut și Dominique Strauss-Kahn. Vă aduceți aminte, economistul francez care a fost șeful Fondului Monetar Internațional și care a fost obligat să demisioneze din cauza unui scandal de natură sexuală! Strauss-Kahn a analizat în presa franceză situația economiei și temele privind siguranța sanitară. Fostul șef al FMI propune folosirea mult mai mult a monedei de cont a instituției financiare internaționale, numită DST, drept special de tragere. De asemenea, europenii ar trebui să găsească soluții pentru a mutualiza datoriile. Dominique Strauss-Kahn concluzionează că în ultimii 150 de ani au avut loc trei cicluri de modificare a capitalismului, iar acum suntem în fața unor noi schimbări.

După cum se poate vedea, economiștii de dreapta lipsesc din peisaj. Motivele acestei absențe sunt greu de definit. Poate economiștii importanți de sorginte liberală sunt încă surprinși de rolul pe care îl au statele în economia acestui moment. Sunt așteptate, bineînțeles, cu interes și propunerile economiștilor de dreapta care să echilibreze avântul revoluționar al celor cu idei social-democrate.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Piketty, Stiglitz, DSK, idei pentru relansarea economiei. Unde sunt economiștii „de dreapta”?