Datoria publică, în creștere. Un nou semnal de alarmă

gear-384743_1280.jpg

Datoria publică, în creștere. Un nou semnal de alarmă.
Datoria publică, în creștere. Un nou semnal de alarmă
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Ministerul Finanțelor a transmis Comisiei Europene programul de convergență pentru anul acesta, un document care face parte din ceea ce se numește semestrul european. Pentru că este un raport destinat instituțiilor europene, include, în mod aproape tradițional, și afirmații sau cifre pe care politicienii evită să le spună foarte tranșant în fața opiniei publice românești.

Așadar, ce regăsim, mai important, în raportul de convergență al acestui an. Analiza pleacă de la realitatea că România se află în procedura de deficit excesiv din cauza deficitului înregistrat anul trecut, de 4,3% din PIB.

De asemenea, se menționează explicit că derogarea de la ținta de deficit bugetar adoptată de Comisia Europeană cu acordul Consiliului European, în data de 20 martie, este una temporară și ordonată. Ceea ce în România pare să se uite de multe ori.

În același timp, în raportul de convergență se afirmă clar că angajamentele privind intrarea în zona euro vor fi reluate atunci când vor fi restabilite echilibrele macroeconomice. Ceea ce este rațional, dar îngrijorător dacă privim, de exemplu, spre Bulgaria, care în această perioadă a mărit viteza de acces în zona euro.

Tot după depășirea crizei sunt așteptate și reformele, precum modernizarea achizițiilor publice, transparența cheltuielilor bugetare, prioritizarea investițiilor sau ameliorarea guvernanței corporative a companiilor de stat.

Estimările guvernamentale indică o reducere a activității economice cu 14%, cele mai afectate fiind industria textilă, care va scădea cu 35%, iar industria prelucrătoare, care va coborî cu 18%.

Documentul arată că guvernul a luat în calcul un scenariu care include o perioadă limitată la patru luni, din martie până în iunie, în care economia românească va fi influențată semnificativ de efectele crizei. După aceea, pe baza măsurilor de sprijin, ar urma să apară o revenire rapidă și pronunțată.

În ultimul trimestru al anului ar urma o revenire aproape la nivelul de dinainte de criză. Pare optimist, dar acesta este scenariul pe care și-l asumă guvernul. De asemenea, se merge pe ideea că piețele externe nu se vor pierde. Ceea ce este parțial corect, pentru că dacă privim doar dificultățile prin care trece piața auto și implicit companiile din industria auto, putem înțelege că nivelul comenzilor externe nu va fi la fel ca înainte de criză.

De asemenea, estimările arată că economia se va comporta tipic pentru o criză. Adică, va scădea deficitul de cont curent și implicit deficitul comercial, dar totodată și excedentul balanței serviciilor se va micșora.

Rata șomajului va crește și va ajunge să fie între 4,4 și 6,3%, în funcție de nivelul de absorbție în piața muncii a actualilor salariați aflați în șomaj tehnic.

Trebuie remarcat că procentajul veniturilor bugetare în produsul intern brut, un indicator important, care arată eficiența sistemului fiscal, a scăzut în ultimii ani de creștere economică. De la 35,5% din PIB, în anul 2015, la 31,7%, anul trecut. Ceea ce înseamnă că ritmul creșterii economice nu s-a regăsit și în creșterea veniturilor bugetare. Ceea ce arată, încă o dată, că mărirea cheltuielilor bugetare nu s-a făcut pe o bază economică solidă. Iar cheltuielile au crescut de la 34,5%, în anul 2016, la 36% din PIB, anul trecut.

În fine, raportul de convergență anticipează anul acesta o creștere a datoriei publice până la 40% din PIB. Dar, în analiză se precizează și prevederile regulamentelor europene care impun ca guvernele să ia măsuri încă de la un nivel al datoriei publice de 50% din PIB. Prin măsuri se înțelege o înghețare a salariilor bugetare și a cheltuielilor cu asistența socială, deci a pensiilor.

Desigur, programul de convergență al guvernului se bazează pe un scenariu optimist. Într-o economie cu multe incertitudini, scenariile optimiste sunt bune. Totul este să se adeverească.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Datoria publică, în creștere. Un nou semnal de alarmă