A devenit China prima economie a lumii? După unele clasamente, da, după altele, nu

sua_china.jpg

A devenit China prima economie a lumii? După unele clasamente, da, după altele, nu
A devenit China prima economie a lumii? După unele clasamente, da, după altele, nu
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Banca Mondială a publicat datele ale marilor economii ale lumii. Metodologia se bazează pe calculul PIB prin metoda parității puterii de cumpărare standard, o metodă care reușește să realizeze comparații între state. Trebuie menționat că datele sunt calculate la nivelul anului 2017.

Prima constatare și poate cea mai spectaculoasă este că prima putere economică a lumii a devenit China care a devansat cu foarte puțin Statele Unite ale Americii. Este adevărat că diferența este extrem de mică între cele trei blocuri comerciale ale lumii. Respectiv, procentual, China are o cotă de 16,4% din PIB-ul mondial, SUA deține 16,3%, iar Uniunea Europeană se află la un nivel de 16%.

Trebuie menționat că în acest calcul, Uniunea Europeană nu include Marea Britanie, iar interesant este că dacă adăugăm și cota britanică, respectiv 2,5%, Uniunea Europeană ar avea șanse să fie cea mai mare putere economică a lumii. Desigur, ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar face discuția fără sens.

Iată și cifrele absolute. China a avut un PIB de 13.406 miliarde, Statele Unite de 13.339 miliarde, iar Uniunea Europeană avea un produs intern brut de 13.047 miliarde.

Pentru a avea o imagine mai amplă să numim și celelalte economii din top 10. Este vorba, în ordine, despre India, Japonia, Rusia, Marea Britanie, Brazilia, Indonezia și Mexic.

Metoda de calcul, paritatea puterii de cumpărare, are doza sa de relativitate. Astfel, daca ne raportăm la valoarea nominală a PIB, clasamentul diferă destul de mult. Atât la vârf, acolo unde Statele Unite sunt pe primul loc, fiind în continuare cea mai mare economie a lumii, urmată de Uniunea Europeană și de China. Statele Unite ale Americii au un PIB nominal de aproximativ 17.000 miliarde euro, Uniunea Europeană are 13.000 miliarde euro, iar China doar aproximativ 10.800 de miliarde euro. Câteva schimbări de ierarhie sunt și în top 10, cea mai importantă fiind aceea că Japonia depășește India fiind a patra economie a lumii.

Lucrurile sunt și mai diferite în ceea ce privește raportarea produsului intern pe locuitor. Un indicator care include și o latură calitativă, nu doar una cantitativă. De aceea, ierarhia în funcție de PIB pe locuitor este mult diferită față de cea realizată în funcție de dimensiunea economiei.

Astfel, pe primul loc se află Statele Unite cu un PIB pe cap de locuitor de 140 de puncte, baza de raportare de 100 de puncte fiind a Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, Statele Unite au un PIB pe locuitor cu 40% mai mare decât Uniunea Europeană. Trebuie remarcat că din acest punct de vedere, China este mult mai jos în clasament, aflându-se la un nivel de 33% față de Uniunea Europeană și chiar mai jos decât media economiei mondiale.

Situația este asemănătoare și în ceea ce privește India, una din marile economii ale lumii, care, însă, se află mult mai jos la capitolul PIB pe cap de locuitor (14 puncte față de baza de raportare europeană considerată la 100 de puncte). Invers, există și câteva state care se află pe locuri fruntașe în ceea ce privește indicatorul PIB pe locuitor, chiar dacă economiile nu sunt dintre cele mai mari. Este vorba despre Australia, Canada și Arabia Saudită.

După cum se poate vedea, PIB-ul calculat pe baza puterii de cumpărare arată o situație strânsă între cele trei blocuri comerciale mari, Statele Unite, Uniunea Europeană și China. Dacă avem în vedere că datele sunt din anul 2017, putem să înțelegem că sunt șanse mari ca actuala criză economică să reașeze marile economii ale lumii. Rămâne de văzut cine va câștiga și cine va pierde.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.