Industria farmaceutică franceză: planuri pentru relocarea producției din China în Europa

medicamente.png

Linie de producție de medicamente a laboratorului Pierre Fabre, Gien, Franța, martie 2018
Image source: 
AFP via France24

Criza Covid a scos în evidență mai multe slăbiciuni ale sectorului farmaceutic din Franța. Dintre acestea, faptul că 80% din medicamentele franceze sunt fabricate în Asia, în special în China și India, stârnește îngrijorare. Antreprenorii și oamenii politici francezi promit că centrele de producție vor reveni în Europa.

”Această pandemie ne-a făcut să înțelegem cât de mult depindem de Asia. Să nu ne ascundem după deget: am devenit de fapt niște simpli subcontractori”, explică Philippe Lamoureux, director general al LEEM, Organizația profesională a întreprinderilor farmaceutice din Franța, pentru France24.

Din 61 de medicamente franțuzești care au primit autorizație pentru piața europeană în 2019, numai 5 erau fabricate în Franța. Din acest punct de vedere Franța se situează pe locul 6 în Europa, după Germania (cu 20 de medicamente produse local), Irlanda (15), Italia (11), UK (10) și Olanda (9).

”În urmă cu 10 ani Franța era pe primul loc în acest clasament și asta pentru că noile medicamente erau totdeauna produse aici, în Franța. Acum nu mai e așa: cele mai noi medicamente se produc în Asia iar aici facem numai medicamentele mai vechi. Acest lucru trebuie să se schimbe”, spune Lamoureux.

Perspective în acest sens există, dacă ținem cont de ultimele declarații ale președintelui Macron, dar și ale premierului Philippe și ale ministrului economiei Le Maire, care vorbesc tot mai mult despre ”suveranitate economică” și promit că industria medicamentelor va deveni un ”șantier prioritar”.

În 2018 industria farmaceutică franceză avea o cifră de afaceri de 56 de miliarde de euro, iar aproape 50% din produse erau destinate exportului. 100 000 de salariați lucrează în 271 de locații răspândite în lume.

Franța, țara lui Pasteur, este și sediul unuia dintre giganții mondiali ai domeniului: Sanofi, al 8-lea jucător mondial din punct de vedere al cifrei de afaceri, are 40 de fabrici, dintre care doar 18 pe teritoriul Franței. ”De 30 de ani spun că fabricile trebuie să producă pentru piețele locale, în care activează. Europa pentru Europa, Asia pentru Asia etc. Nu am crezut niciodată într-o Franță fără fabrici și într-o Chină atotcuprinzătoare. Această pandemie îmi întărește convingerea: trebuie să consolidăm industria națională”, spune Philippe Luscan, vicepreședinte Sanofi.

De fapt Sanofi a trecut deja la fapte: în 24 februarie a.c. grupul a anunțat înființarea unei noi societăți, care grupează 6 mari fabrici situate în Europa, cu 3000 de salariați. Obiectivul este listarea pe Bursa din Paris până în 2022 și atingerea unei cifre de afaceri de 1 miliard de euro. ”Calculele noastre sunt mai degrabă strategice decât economice. Desigur, costurile de producție vor fi cu 10-15% mai mari decât în Asia, dar este prețul care trebuie plătit pentru menținerea în viață a industriei europene”, spune Philippe Luscan.

”Este foarte riscant să rămânem dependenți de o anume locație. Sigur, asta nu înseamnă să aducem toate fabricile înapoi în Europa, e nevoie însă de o mai mare diversificare a surselor”, spune și Jacques Zagury, director pentru politici de sănătate și comunicare al filialei franceze a grupului Merck Shape & Dohme.

Articolul integral aici