Cine „privatizează”, de fapt, sănătatea

spital.jpg

Coronavirus: marea provocare pentru sistemele sanitare
Coronavirus: marea provocare pentru sistemele sanitare
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Cazul Sorina Pintea” ne aduce aminte de valul de critici care a apărut în urmă cu câteva săptămâni la adresa Guvernului Orban pe tema Ordonanței privind unele măsuri din sistemul de sănătate. Lideri politici și lideri de opinie acuzau atunci că dacă se va aplica ordonanța va avea loc o „privatizare” a sistemului de sănătate.

De fapt, sistemul este deja privatizat, de foarte mult timp. Iar „cazul Sorina Pintea”, cu toată prezumția de nevinovăție, ne arată doar una din fețele „privatizării” și anume corupția legată de procesul de achiziție a echipamentelor medicale.

Metoda este veche. Să ne aducem aminte că în anii 90, România a derulat o serie de programe finanțate de Banca Mondială de cumpărare de aparatură medicală. O parte dintre echipamente au fost achiziționate, dar uitate pe la subsolurile spitalelor. De ce? Pentru că ele nu se cumpărau pentru a fi efectiv utilizate, ci pentru a se cheltui banii și pentru a se încasa „comisioane”.

A fost o realitate. În acea perioadă, responsabili din sectorul de sănătate, au vorbit despre această situație (a echipamentelor cumpărate și uitate în „țiplă”), dar nu a avut loc o anchetă serioasă. Astfel că, totul a trecut în uitare, dar România nu a uitat să plătească, de la buget, aparatura medicală.

A urmat un alt val al privatizării. Cel în care medicii și-au deschis cabinete. Fenomenul era destul de simplu: chemau pacienții pentru consultații la cabinetul personal, acolo unde tăiau și o chitanță, și îi tratau la spitalul de stat, acolo unde actul medical era gratuit.

De la cabinetele private s-a trecut la spitale private. Iar legenda spune că la primul spital privat, construit chiar lângă cel de urgență din București, se proceda în felul următor: pacienții erau internați în spitalul privat și mutați, pentru a fi operați, în spitalul de stat.

Între timp, lucrurile au evoluat. Spitalele private s-au dezvoltat vizibil, pot realiza mult mai multe operațiuni medicale, au fost dotate cu aparatură modernă și au atras și medici din spitalele publice. Acum, însă, problema sistemului medical privat este: cine plătește? Cât decontează Casa Națională de Asigurări de Sănătate și cât poate plăti pacientul? Aceasta este, de altfel, tema ordonanței adoptată recent de către guvernul Orban.

Adevărul este că sistemul medical privat nu a putut veni la pachet și cu asigurări de sănătate. Acum, piața nu oferă decât un simulacru de asigurări. Mai exact, în spatele unei asigurări private de sănătate se ascunde, de fapt, un abonament medical, care îi asigură plătitorului cel mult câteva operațiuni medicale simple și un fel de asistență telefonică în cazul unor urgențe.

Adevăratele asigurări de sănătate, care să acopere intervențiile medicale complicate, nu au fost dezvoltate dintr-un motiv clar: sunt prea scumpe pentru societatea românească. În plus, pacienții apelează, în cazul intervențiilor complicate, la sistemul public de sănătate.

Nu trebuie să uităm și latura întunecată a privatizării actului medical și anume plățile informale. Ele au traversat toate cele trei decenii de economie liberă și au venit, bineînțeles, dinainte de anul 1989. Nu avem încă un studiu concret, dar senzația publică este că plățile informale au mai scăzut în ultimii ani, pe fondul creșterii salariilor personalului medical și a schimbării generațiilor de pacienți.

Așadar, o mare parte a sistemului de sănătate este deja privatizat. În unele cazuri, pe principiul aplicat și la privatizarea companiilor publice, care spune că pierderile rămân la stat și câștigurile se duc la privați.

„Cazul Pintea” și cel al ordonanței privind sănătatea a guvernului Orban ne-au arătat din nou un anumit tip de politicianism. Ar trebui avut în vedere că o privatizare corectă, transparentă, prin care zona privată performantă să fie finanțată din contribuțiile plătite de asigurați către sistemul public poate fi un pas înainte.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 

 

 

 
Cine „privatizează”, de fapt, sănătatea