Iancu Guda: Deficitul excesiv provine din vechea guvernare

deficit.jpg

Image source: 
pixabay.com

Majorarea cu 40% a pensiilor prevăzută pentru luna septembrie ar trebui făcută în etape. Iată ce declară la RFI președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari, Iancu Guda, după ce Comisia Europeană a anunțat declanșarea procedurii de deficit excesiv în cazul României.

Iancu Guda consideră că măsura anunțată de Bruxelles în privința deficitului nu ar trebui să surprindă pe nimeni: ”Nici o surpriză, se știa foarte clar, există un tratat, articolul 126 din tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care reglementează procedura deficitului excesiv”.

El precizează că deficitul excesiv provine din guvernarea PSD: ”Este clar că el provine din vechea guvernare, pentru că în primele 11 luni ale anului trecut aveam deja 80% din acest deficit. Temperarea deficitului ar fi fost posibilă, dacă pe de o parte, aveam măsuri de creștere a aveniturilor, deci reușeam digitalizarea ANAF, spre exemplu, exact ce a implementat Fiscul din Bulgaria. Pe partea cealaltă, cheltuielile pe salarii sunt enorme, cheltuim aproape 11% din PIB pe salarii, cel mai mult din istoria noastră și față de acum patru ani s-au dublat (...). A fost o larghețe, un populism exagerat pe zona socială a cheltuielilor, foarte mari, supradimensionate, pe segmentul de personal și de ajutoare sociale și cheltuieli sociale”.