Isărescu altfel

isarescu.jpg

Guvernatorul BNR a avut un mesaj către fermieri. Dincolo de experiența personală, Mugur Isărescu a vorbit și despre prioritățile agriculturii.
Guvernatorul BNR a avut un mesaj către fermieri. Dincolo de experiența personală, Mugur Isărescu a vorbit și despre prioritățile agriculturii.
Image source: 
site-ul Băncii Naționale a României (arhivă)

Se întâmplă rar ca guvernatorul Băncii Naționale a României să vorbească pe larg despre agricultură. Ieri, Mugur Isărescu s-a adresat Clubului Fernierilor Români, ai cărui membri și invitați au organizat o conferință la București.

Mesajul guvernatorului BNR a fost transmis de Valentin Lazea, economistul șef al băncii centrale și este interesant că a cuprins și unele istorioare de ordin personal ale lui Mugur Isărescu. Un fapt care nu se întâmplă chiar în fiecare zi.

Că guvernatorul se adresează fermierilor are o logică. Familia lui Mugur Isărescu a dezvoltat o afacere în industria vinului. Acest lucru nu este o noutate. Povestea afacerii, spusă sintetic în mesajul de ieri, oferă un pic de culoare. Mugur Isărescu spune că în urmă cu 20 de ani a moștenit împreună cu soția mai multe proprietăți pe dealurile din apropierea Drăgășaniului și, în memoria bunicului dinspre mamă, a continuat tradiția podgorenilor din zonă.

Au urmat câteva achiziții care au dus la o suprafață optimă pentru o fermă medie de producție de struguri de vin și de masă. Apoi, s-a investit și într-o stație de vinificație și toată afacerea s-a dezvoltat într-o firmă. Guvernatorul BNR a ținut să facă în acest punct precizarea că restricțiile ce țin de funcția pe care o deține îl împiedică să se implice direct în conducerea firmei, dar acest lucru nu îl poate opri să aibă informații direct de la sursă, neintermediate, după cum le numește chiar Mugur Isărescu în mesajul adresat Clubului Fermierilor.

Guvernatorul BNR a continuat cu câteva observații nu despre sectorul bancar, ci despre agricultură. Astfel, Mugur Isărescu crede că o afacere în agricultură depinde, în primă instanță, de condițiile naturale. Acestea pot oferi fermierului un avantaj competitiv. Ba chiar, Isărescu exemplifică acest adevăr economic cu o zicere înțeleaptă din bătrâni care spune că „vinul bun se face acolo unde cântă pitulicea, adică pe culmea dealului și nu unde orăcăie broasca, adică în lunca râului”. Ceea ce vrea să însemne că agricultorii ar trebui să își aleagă bine locul în care își dezvoltă exploatația.

Inevitabil, guvernatorul BNR a ajuns și la finanțe. Isărescu a spus, din proprie experiență, că există ani buni care pot fi urmați de ani mai puțini buni și a adăugat că tentația este de a folosi câștigurile din anii buni pentru consumul personal. Și a adăugat că experiența arată că profitul obținut ar trebui să fie reinvestit în dezvoltarea afacerii. Iar acest lucru se poate întâmpla și prin atragerea de fonduri europene.

Și pentru că Mugur Isărescu nu poate ieși complet din pielea de guvernator al băncii centrale, chiar și când se adresează fermierilor, a adus în discuție și relația dintre fermieri și bănci.

Adevărul este că orice agricultor ai întreba va spune că nu poate să ia credite de la o bancă sau alta. Isărescu spune: „este cazul ca fermierii și bancherii să înțeleagă că banii dați și luați cu împrumut reprezintă obiectul unui legământ comun de afaceri”.

Iar pentru a fi mai explicit a completat: “pentru un antreprenor banii împrumutați nu pot constitui un substitut al capitalului propriu (pot doar să îl completeze pe acesta), după cum pentru bancher creditul nu trebuie să fie acordat cu supragaranții sau să fie exploatat litigios”.

În fine, la final iată și lista lui Isărescu privitoare la agenda agricolă neterminată a secolului XX, în România: finalizarea cadastrului în toate zonele țării, refacerea sistemului de irigații, nu neapărat pe vechile coordonate, consumatoare de energie, ci prin utilizarea forței gravitaționale a apei din lacurile de acumulare, relansarea rețelei de cercetare, a băncii de gene și reînființarea liceelor de specialitate. Nu e rău pentru un funcționar superior, cu guler totdeauna alb.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.