CFR Marfă, în pre-insolvență: “De fiecare dată s-a căutat intenționat un eșec cu această companie”

Compania de stat CFR Marfă a intrat în procedură de concordat preventiv sau preinsolvență  - un contract semnat cu cei cărora compania aflată în dificultate le datorează bani, astfel încât creanțele să fie stinse în urma unui plan de reorganizare. CFR Marfă a reușit anul trecut să-și mai reducă din pierderi, dar chiar și așa compania cu peste 5 mii de angajați datorează peste 400 de milioane de euro – mare parte din sumă către CFR Infrastructură. Situația s-a complicat și mai mult după ce Comisia Europeană a decis că ajutorul de stat acordat în 2013 a fost ilegal.

Pre-insolvența trebuie privită cu rezerve, crede Valentin Ionescu, analist economic, fost ministru al Privatizărilor. La CFR Marfă statul a eșuat, explică Valentin Ionescu:

Eu sunt rezervat. Pentru că aș fi vrut să văd public un raport financiar cu privire la situația în care se găsește CFR Marfă în momentul de față. (...) Eu îmi aduc aminte că de fiecare dată în mod intenționat s-a căutat un eșec cu această companie. Au fost mai multe situații în care s-a căutat privatizarea acestei societăți prin vânzarea pachetului de acțiuni deținut de stat. În loc să se aplice o altă metodă de privatizare, prin majorare de capital. Societatea mereu a avut o problemă de lichiditate. Și avea nevoie să-și plătească datoriile. Nu s-a făcut așa: de fiecare dată s-au scos la vânzare sistematic niște pachete de acțiuni existente, nu nou-emise. Și de fiecare dată un asemenea mod de privatizare a eșuat. 

Ascultă AICI interviul integral: