Proiectul monedei virtuale a Facebook se dezumflă încet, dar sigur

libra.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Încă o companie se retrage din proiectul lansării monedei virtuale, libra. Mai exact, conform postului de televiziune BBC, firma Vodafone a renunțat la proiect.

Despre ce este vorba? La jumătatea anului trecut, Facebook anunța că în primul trimestru al anului 2020 va lansa o monedă virtuală. Promisiunile erau mari, în sensul că se spunea că noua monedă va fi o alternativă la sistemele bancare tradiționale. Din acest punct de vedere, nu era o mare noutate. Și cea mai cunoscută monedă virtuală, bitcoin, își propunea, la lansare, să democratizeze sistemul bancar și să devină un instrument financiar independent de băncile considerate învechite sau chiar corupte. Bitcoin a eșuat în volatilitate și este contestat pentru că a devenit un instrument favorit pentru „banii negri”.

Dar, moneda Facebook, libra, era proiectată diferit față de criptomonedele deja existente. În sensul că, nu doar că se dorea a fi „piatra de temelie” pentru un nou sistem financiar, ci promitea să funcționeze după cu totul alte principii decât bitcoin, în sensul că ar fi fost susținută de active financiare.

Marea găselniță a fondatorului Facebook, cel care a anunțat lansarea monedei virtuale, a fost că a adus lângă el o serie de alte mari companii, unele specializate în tehnologie, care au anunțat că doresc să investească în crearea noii monede. Mark Zuckerberg a mizat pe faptul că luându-și mai mulți aliați nu va deveni o țintă a contestatarilor unei astfel de monede.

Iar firmele care au anunțat că se alătură proiectului erau dintre cele mai cunoscute. Din alianță făceau parte Uber, Visa, Mastercard, Booking.com și altele. Ideea era de a ajunge la 100 de companii care fiecare să contribuie cu câteva milioane de dolari la investiție. În felul acesta, fondatorul Facebook a putut să spună că proiectul nu este al companiei pe care o conduce, ci al unui grup de firme inovative.

Doar că reacțiile la anunțul apariției libra au fost rapide, clare și vehemente. Bancherii centrali și politicienii nu au ezitat să critice proiectul cu o serie întreagă de argumente.

Guvernatorul Băncii Franței a cerut ca firma care emite moneda virtuală să aibă licență bancară. În plus, companiile care ar fi administrat moneda libra ar fi trebuit să respecte regulile împotriva spălării banilor.

Un reprezentant al Băncii Centrale Europene a declarat că nu se poate vorbi, în cazul libra, de o criptomonedă reală. Ministrul francez de finanțe a mers mai departe spunând că libra nu poate opera în Europa din motive ce țin de riscuri financiare și de suveranitate.

În fine, reprezentanți la vârf ai Uniunii Europene au declarat că moneda nu va fi acceptată în Europa. Cel puțin până când piața nu va fi reglementată.

Reacțiile au fost absolut de așteptat. Băncile centrale și decidenții politici au fost puși în fața apariției criptomonedelor de tip bitcoin. Ele au fost inițiative izolate care parțial au reușit să capete notorietate. Inițiativa Facebook prin care anunța apariția monedei libra era din alt registru. Era foarte clar că un număr mare de companii, cu mulți consumatori, care să susțină un astfel de proiect puteau în mod real să ducă la un sistem financiar paralel.

De aceea, reacțiile bancherilor centrali și ale finanțiștilor nu au întârziat. Iar rezultatele s-au văzut. Rând pe rând mai multe companii au anunțat că se retrag din proiect. Este foarte probabil să fi înțeles că această monedă nu ar fi putut fi acceptată de sistemul bancar tradițional. În felul acesta, proiectul monedei virtuale inițiată de Facebook se dezumflă încet, dar sigur.

 

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Proiectul monedei virtuale a Facebook se dezumflă încet, dar sigur