Patronii din industria de software sunt generoși pe banii statului

digitalizare.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Luni, 6 ianuarie 2020, la sediul Guvernului a avut loc o dezbatere publică pe tema înființării Autorității pentru Digitalizarea României. Subiectul pare destul de banal, dar a fost un prilej destul de neașteptat pentru a avea revelații din direcții diferite.

Ideea de a crea o autoritate de profil poate fi salutară. Administrația și economia românească au nevoie în următorii ani de fonduri, strategie și proiecte concrete pentru digitalizare. Dar, să fim serioși simpla înființare a unei autorități de profil nu garantează cu nimic faptul că administrația va avea bani, strategie și proiecte finalizate.

Mai întâi de toate, ce vrea să fie și să facă noua autoritate în domeniul digitalizării? Autoritatea de Digitalizare a României este un fel de continuatoare a Agenției pentru „Agenda Digitală” peste care se altoiesc câteva instituții ce derulează programe europene. Pentru fidelitate să le și numim. Este vorba despre Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale, un fel de instituție prin care trec fondurile europene, la care se adaugă o echipă de asistență tehnică, numită Unitatea pentru Implementarea Proiectelor POAT. Cu precizarea că POAT înseamnă Programul Operațional pentru Asistență Tehnică. Adică, este vorba despre o instituție care scrie proiecte pentru absorbția de fonduri europene.

Prima revelație este instituțională. Deodată, descoperim că România are o „grămadă” de instituții: agenții, unități pentru implementare, organisme intermediare și, în fine programe operaționale. Este un model pe care România l-a creat pentru a scrie proiecte și a atrage fonduri europene. Ele funcționează de ani de zile, au fost populate cu angajați, fără însă a livra ceva special pentru administrația românească în materie de digitalizare. Nu îndrăznesc să spun că nu au făcut nimic, dar, cu siguranță, nu știu să fi făcut ceva esențial.

De aceea, noua autoritate care este pe cale să se înființeze nu oferă nicio garanție că va face mai mult decât vechile organisme, unități sau agenții. Este adevărat că Autoritatea pentru Digitalizarea României este construită logic, adică va avea funcționari care știu să scrie proiecte și bani europeni. De departe cel mai seducător dintre obiective al autorității este acela de a digitaliza administrația publică, locală și centrală. Dar, experiența de până acum, ineficiența cu care au funcționat instituțiile de profil, nu ne oferă prea multe garanții că lucrurile se vor schimba în bine.

O altă revelație vine dinspre sectorul privat, mai precis de la Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS). Asociația patronală din domeniu a cerut cu ocazia dezbaterii publice pe tema înființării noii autorități ca numărul de posturi să fie mai mare și, de asemenea, ca salariile să fie mai mari. Hotărârea de guvern prevede, deocamdată, ca autoritatea să aibă 35 de posturi. Patronatele consideră că numărul de salariați este prea mic și aduc în slujba acestei idei faptul că în Estonia, țară care a făcut progrese spectaculoase în materie de digitalizare a administrației, autoritatea de profil are 120 de posturi. Poate fi un reper, dar nu este infailibil. Și, în același timp, nu este vorba despre un audit, un studiu sau organigramă, ci doar despre o cifră.

Reprezentanții patronatelor din industria de software au devenit brusc foarte generoși cu cheltuielile altora, adică ale bugetului de stat sau ale bugetului european. La fel se întâmplă și atunci când cer să fie plătite salarii mai mari.

Iar această generozitate a patronilor este întemeiată doar pe o prezumție, aceea că funcționarii noii autorități vor fi eficienți. În acest moment, nu avem niciun motiv să credem că lucrurile vor sta în felul acesta. Dacă patronatul dorește să fie atât de generos, poate ar trebui ca noua autoritate să urmeze modelul altor instituții de reglementare și control, precum BNR, ANCOM sau ANRE, care sunt finanțate din piață, adică de la companii. Măcar atunci, companiile de software vor putea fi generoase cu salariile și posturile autorității pe banii lor.

 

Rubrică realizată cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor.

 
Patronii din industria de software sunt generoși pe banii statului (AUDIO)