Huawei: Un nou episod din războiului comercial SUA-China

huawei.jpg

Image source: 
REUTERS/Dado Ruvic via rfi.fr

Huawei  își mută laboratorul de cercetări din SUA în Canada. Anunțul a fost făcut de fondatorul și CEO gigantului chinez Ren Zhengfei, relatează corespondentul din Quebec al rfi.fr.

Precizarea apare într-un interviu pe care Zhengfei l-a acordat pentru ”Globe and Mail”, cel mai important cotidian din Canada. Mutarea vine în condițiile în care China are în ultimul an relații la fel de tensionate și cu Canada, mai ales după ce fiica liderului Huawei a fost reținută anul trecut pe aeroportul din Vancouver.

Fondatorul Huawei nu a prezentat un calendar precis al mutării, care depinde și de procesul de eliberare a documentelor de imigrare pentru toți angajații săi din SUA

Meng Whanzou, fiica lui Ren Zhengfei și directoarea financiară a gigantului chinez, a fost reținută la 1 decembrie 2018 de grănicerii canadieni în timpul unei escale de pe aeroportului din Vancouver, după ce SUA a emis un mandat internațional de arestare pe numele ei, sub acuzația de evitare a sancțiunilor impuse de SUA Iranului.

Arestarea a declanșat un scandal diplomatic fără precedent între Beijing și Otawa: autoritățile chineze au arestat un fost diplomat canadian și un consultant de aceeași naționalitate și au blocat toate importurile de rapiță și carne din Canada, importuri care însă au fost ulterior deblocate, în noiembrie a.c.