Ionuț Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal: "Derapajul e evident. Cel mai probabil deficitul va depăși 4%"

deficit_buget_nou.jpg

Ionuț Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal: "Derapajul e evident. Cel mai probabil deficitul va depăși 4%"
Ionuț Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal: "Derapajul e evident. Cel mai probabil deficitul va depăși 4%"

Ministrul de Finanţe Florin Cîţu a declarat că situaţia în care sunt bugetul şi economia României depăşeşte cele mai pesimiste aşteptări. El a acuzat că, în România, în ultimii trei ani, economia a fost condusă după două bugete, cel prezentat în Parlament şi cel care nu a fost asumat nici de premier, nici de ministrul Finanţelor şi al doilea, care avea toate informaţiile reale, folosit pentru finanţarea baronilor locali.

 

 

 

În România, în ultimii trei ani, economia a fost condusă după două bugete, cel prezentat în Parlament şi cel care nu a fost asumat nici de premier, nici de ministrul Finanţelor şi al doilea, care avea toate informaţiile reale, folosit pentru finanţarea baronilor locali. E exact metoda folosită de Al Capone de a avea două registre, unul pentru el, altul pentru Fisc. În ultimii trei ani, datele în buget au fost schimbate după plac

Bugetul de pensii are în primele 10 luni ale anului 2019 deficit de 2,9 mld de lei. „Lucrurile pentru finalul anului arată mult mai rău dacă nu vom face ceva”, a spus Cîţu. Totodată, deficitul la bugetul asigurărilor sociale este de 2 miliarde de lei.

„Deficitul azi, dacă nu facem nimic, e în jur de 4%, peste 4%. Pornim de la unul de 3,7 aprobat în Parlament şi ajungem aici. Acest deficit ne va întârzia, dar vom include în bugetul pe anul viitor o parte dintre soluţii. Bugetul pe anul viitor va fi un deficit care să ţină cont de toate recomandările CE şi de tratate”, a precizat ministrul de Finanţe.

În ceea ce priveşte sumele de bani datorate în urma lucrărilor realizate prin PNDL, Cîţu a spus că aceste facturi vor fi plătite: „Plătim facturile, dacă sunt facturi pentru anul acesta şi dacă cei de la Ministerul Dezvoltării spun că e ok plătim facturile. Nu e vina antreprenorilor că am avut un guvern care a furat. Dacă au făcut lucrurile ok, noi plătim facturile”.

Deficitul bugetar la sfârșitul anului se apropie de 4%. Asta în condițiile în care Uniunea Europeană ne impune cel mult trei la sută.

Ionuț Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal explică la RFI: “Pe mine nu mă surprinde estimarea aceasta de defcit bugetar, eu cred că sunt șanse să depășim chiar 4% …Când încă eram la Consiliul Fiscal, la începutul anului și am emis opinia pe bugetul pe anul acesta, am avertizat de atunci că veniturile sunt supraestimate cu mult și cheltuielile sunt subestimate iar execuția bugetară n-a făcut decât să confirme lucrul acesta… Nu știu dacă se mai poate face ceva pe final de an.. Nu știu ce corecții se mai pot face și la ce s-au gândit la rectificarea bugetară pe care probabil că o vor face acum, la final de noiembrie dar derapajul este mai mult decat evident . Și derapajul vine in primul rând din măsurile care s-au luat în ultimii ani, care s-au acumulat acum, legate de creșterea veniturilor.“

 

 
Ionuț Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal