Isărescu: Situația economică este delicată, dar controlabilă

”Situația economică a țării este delicată dar, totuși, controlabilă”. Afirmația a fost făcută azi de guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în cadrul ședinței de prezentare a raportului asupra inflației. În plus, șeful Băncii Centrale a declarat că un deficit bugetar de 6,1% în 2021, așa cum a anticipat Comisia Europeană, nici nu poate fi luat în discuție. Mugur Isărescu a vorbit și despre evoluția inflației.

Guvernatorul BNR a făcut un apel la calm afirmând că economia României nu este pe marginea prăpastiei, situația fiind delicată, dar, totuși, controlabilă.

Isărescu a avertizat că tendința de creştere a consumului, principalul motor al creșterii economice, a rămas la un nivel înalt, dar acesta nu este un nivel sustenabil, cererea urmând să scadă. Guvernatorul a remarcat și slăbirea cererii externe, care a erodat activitatea industrială, cum este și cazul industriei auto.

Fără a intra în detalii, Isărescu a subliniat că este nevoie de investiții, iar noul Guvern trebuie să ia măsuri de ajustare fără a brusca economia.

Guvernatorul BNR s-a referit și la situația deficitului bugetar, lăsat la cote alarmante de guvernarea PSD: 2,8% la 10 luni. Isărescu a mai spus că există pericolul real ca România să nu se poată înscrie în marja de 3% la finalul anului, dar a dezaprobat estimările drastice ale Comisiei Europene. ”Un deficit bugetar de 6,1% în 2021, așa cum a anticipat Comisia pentru România, nici nu poate fi luat în discuție”, a subliniat guvenatorul.

În fine, în ceea ce privește inflația, Mugur Isărescu a declarat că BNR prognozează o scădere a inflației, de la 4,2% în august la 3,8% în decembrie. Tendința de scădere a inflației va continua și în 2020, indicatorul urmând să ajungă la 3,1% în decembrie 2020.