Fitch Ratings: Incertitudinea politică creşte riscurile economice

fitch_1.jpg

Accelerarea inflației va reduce contribuția consumului intern la PIB
Image source: 
RFI

Ruperea coaliţiei de guvernare creşte incertitudinile politice şi reduce vizibilitatea pentru posibile măsuri de prevenire a creşterii deficitului bugetar. Avertismentul vine de la agenția de evaluare financiară, Fitch Ratings.

Incertitudinile politice complică politica economică într-un moment în care indicatorii fiscali şi externi s-au deteriorat.

În opinia analiștilor Fitch, măsurile de corecţie din rectificarea bugetară adoptată de Guvern la începutul lunii august sunt insuficiente pentru a duce în jos deficitul până la ţinta de 2,76% din PIB. Aceștia estimează că deficitul se va situa la 3,4% din PIB în 2019, de la 3% din PIB anul trecut, şi consideră că prognozele Guvernului se bazează pe aşteptări optimiste privind veniturile.

Fitch subliniază că este neclar dacă Guvernul de la Bucureşti poate avansa cu planurile privind majorarea pensiilor cu 40% în luna septembrie 2020, după o majorare de 15% în septembrie 2019.

"Dacă majorarea pensiilor din luna septembrie a anului următor nu va mai avea loc, aceasta ar reduce presiunile vizând majorarea veniturilor pentru a acoperi cheltuielile", subliniază analistii.

"Pe ansamblu, credem că incertitudinea politică creşte riscurile la adresa finanţelor publice şi a supraîncălzirii economiei în avanpremiera unei perioade electorale aglomerate. Abordarea bazată pe improvizaţie care a permis României să îndeplinească ţinta de deficit de 3% în ultimii ani ar putea fi mai dificilă, având în vedere că ritmul de creştere încetineşte, iar oportunităţile de reducere imediată a cheltuielilor devin mai puţine", concluzionează analiştii Fitch.