Previziunile despre o nouă criză economică, alarmiste: “E probabilă o recesiune, dar nu o criză”

criza.jpg

Image source: 
pixabay.com

Statul german a vândut în premieră obligațiuni pe 30 de ani cu dobândă de 0% și randament negativ. Cu alte cuvinte, Germania e plătită de investitori să le țină banii în siguranță. Au fost atrași astfel în jur de 824 de milioane de euro, sumă însă la jumătate față de ținta propusă. Multe voci s-au grăbit însă să afirme că acest test arată și panica în rândul investitorilor, în fața unei viitoare crize economice. 

Testul a fost un eșec, explică însă la RFI analistul economic Liviu Moldovan. Iar invocarea unei crize este falsă, explică în continuare Liviu Moldovan: 

Regula în piețe este că ofertele sunt suprasubscrise. Dacă până la urmă reușesc să vândă doar jumătate din ce și-au propus, e clar că nu poate fi vorba de o emisiune de succes. (...) Dobânda negativă pe care BCE o percepe pentru depozite este mai mare decât acest -0,11%.(...) Se discută foarte mult în media despre iminența intrării într-o criză. Ceea ce este complet incorect. O să avem o recesiune. Probabilitatea apariției unei recesiuni, dar NU a unei crize. 

Ascultă AICI interviul integral: