Ar putea bloca România accesul Huawei? Sorin Grindeanu (ANCOM): Fără doar și poate (intv audio)

Președinții Iohannis și Trump au semnat la Washington un memorandum de înțelegere între guverne referitor la tehnologia 5G. România este printre țările care se pregătesc să scoată la licitație așa numitele licențe 5G, într-un context marcat de războiul comercial dintre Statele Unite și China.

De altfel, subiectul va ajunge cel mai probabil în CSAT, după ce și Klaus Iohannis a afirmat că la București nu ar exista suficientă preocupare referitoare la implicarea furnizorului de echipamente Huawei, companie acuzată de americani de spionaj. Poate așadar România să blocheze într-un final Huawei? Fără doar și poate, răspunde la RFI fostul premier Sorin Grindeanu, actual șef al ANCOM: Sorin Grindeanu: Sunt convins că este un pas înainte în consolidarea parteneriatului strategic dintre Statele Unite și România.

Reporter: Ce ar urma să clarifice, exact, acest document?

S.G: Eu, ca președinte ANCOM, nu sunt în măsură să spun. Vorbind din partea statului român, sunt convins că în perioada imediat următoare vor exista clarificări din partea Guvernului, poate chiar a Președinției, a CSAT din acest punct de vedere.

Rep: Sigur, însă, statul român, în sine, se pregătește de un pas important în contextul 5G. Vorbim despre lansarea licitației prevăzute spre sfârșitul anului. Cât de repede ar trebui să se decanteze informațiile?

S.G: Cred că vor apărea clarificări din partea Guvernului cât se poate de repede. Este absolut necesar să existe un calendar care este în dezbatere publică, la fel și caietul de sarcini. Noi ne ținem de calendar. Ca să avem o licitație de succes vor trebui să existe clarificări din partea Guvernului sau a celorlalte instituții menționate, astfel încât cei care vor veni să depună oferte pentru achiziționarea de frecvențe pe care se va dezvolta tehnologia 5G, să aibă toate informațiile.

Rep: În România, unii nu sunt suficient de îngrijorați cu referire directă la implicarea Huawei în România. Este o afirmație făcută de Președintele Iohannis. În plin război comercial și cu multe state aliate Washingtonului, care au luat măsuri concrete împotriva Huawei, cum se plasează România?

S.G: După acea afirmație a domnului Președinte am mai văzut o mențiune cum că ar putea exista un punct pe ordinea de zi a viitoarei ședințe CSAT. Poate că atunci vor fi clarificate anumite lucruri. 

Rep: Dacă analiza făcută de România arată că ar putea fi probleme cu o eventuală implicare a Huawei, se poate bloca accesul companiei din China în România?

S.G: Bineînțeles, dacă această analiză spune acest lucru, este fără doar și poate.

Rep: La nivel personal, e posibil ca domnul Trump, care conduce o țară în plin război comercial cu Biejingul, cu China, să se folosească, în mod evident, de partenerii săi, unul dintre ei fiind România, în această luptă? Să fie doar un pretext la un război comercial și nimic mai mult?

S.G: Eu v-am răspuns la prima întrebare spunând ceea ce știm cu toții, anume că între România și Statele Unite există un parteneriat strategic, care o dată cu semnarea acestui memorandum se dezvoltă și se aprofundează. Relațiile dintre România și Statele Unite ale Americii nu sunt legate strict de persoane, de cine e în acest moment președinte, de cine a fost sau de cine va fi. O dată cu semnarea acestui memorandum se dezvoltă acest parteneriat strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.

Veniturile din 5G, trecute de guvernul PSD în buget. Estimare realistă sau greșeală? 

Rep: Găsiți vreo diferență de poziție, vreo discrepanță, între ce spune Președintele Iohannis și ce spune ministrul comunicațiilor referitor la licitația pentru 5G și eventuala prezență a Huawei în România?

S.G: V-am spus că lucrurile trebuie împărțite. Vorbim de două chestiuni separate. Vorbim despre rețele critice, unde avem STS și alte instituții și despre partea comercială, unde nu știm ce va fi. În acest moment sunt patru operatori în România. Trebuie să existe clarificări, astfel încât cei care vor veni să cumpere acest spectru să aibă toate informațiile necesare. Nu există o relație directă în acest moment între cei care au vândut spectrul, în cazul ultim, ANCOM, pentru frecvențe unde s-au dezvotat tehnologii 4G și Huawei. Nu există. Cine a venit să cumpere au fost acești operatori. Dacă poate unii dintre acești operatori au echipamente furnizate de Huawei este cu totul altă discuție.

Rep: În ce procentaj putem fi siguri că până la finalul anului va fi respectat calendarul și va avea loc licitația pentru 5G?

S.G: Suntem mai mult decât optimiști că vom avea acest calendar dacă și aici există un asterix, în perioada următoare vor exista anumite clarificări, astfel încât cei acre vor veni să cumpere de la statul român frecvențe, spectru, să aibă toate informațiile

Rep: Pentru că ați fost și premier, a fost o greșeală a Guvernului României că în alcătuirea bugetului pe acest an a trecut venituri din aceste așa numite licențe 5g? S-a grăbit un pic executivul?

S.G: Nu, dacă aceste clarificări vor exista, ANCOM este pregătit să țină această licitație pentru spectru.