Cât de contagios va fi „virusul” recesiunii germane pentru economia europeană

bundestag.jpg

Intrarea în recesiune a economiei germane este un semnal de alarmă. Recesiunea ar putea să aibă un efect asupra întregii economii europene.
Intrarea în recesiune a economiei germane este un semnal de alarmă. Recesiunea ar putea să aibă un efect asupra întregii economii europene.
Image source: 
Pixabay

Germania intră în recesiune tehnică. Situația este clară și este confirmată chiar de Bundesbank, banca centrală germană. Recesiunea va fi una tehnică, ceea ce înseamnă o scădere economică timp de două trimestre consecutive.

Pe trimestrul doi al acestui an, scăderea economică este deja confirmată. Eurostat a afișat creșterea economică de la nivelul Uniunii Europene, iar în dreptul Germaniei figurează un minus de 0,1%. Nu pare a fi o tragedie o scădere economică de 0,1% și nici nu este. Dar un semnal există.

Germania a mai avut o scădere de 0,1% în trimestrul al treilea al anului trecut. De data aceasta, Bundesbank a confirmat că va fi încă un trimestru de scădere, ceea ce va însemna oficializarea recesiunii tehnice.

Optimiștii vor putea spune că nu contează prea mult o scădere cu 0,1%. Într-adevăr s-ar părea că un 0,1% nu este foarte important. Dar o recesiune fie ea și la limită rămâne o recesiune. Nu trebuie nici să dramatizăm, nici să ignorăm fenomenul.

Să privim și către economia românească. În primul rând, cifrele de anul acesta confirmă încetinirea economiei. Pe primul trimestru al anului creșterea economică a fost de 1,2%, iar pe trimestrul al doilea a ajuns la numai 1%. Este adevărat că la nivelul Uniunii Europene 1% rămâne o cifră bună, pe primul aflându-se Ungaria cu 1,1%. Pentru România, însă, este o încetinire a economiei.

În al doilea rând, economia românească este dependentă într-o măsură importantă de economia europeană și parțial de cea germană. În sensul că 75% din comerțul exterior al României este realizat cu state europene, iar exporturile către Germania sunt o treime din cele totale. Aceste date arată cât de strâns este legată economia românească de cea europeană. S-a ajuns în această situație datorită faptului că o bună parte din investitorii străini în România sunt europeni, ceea ce a însemnat o integrare a companiilor românești în lanțurile de valoare europene.

Dar aceaastă dependență de economia europeană se poate dovedi complicată. În cazul în care economiile europene scad efectele se transmit și asupra României. Poate nu întâmplător, producția industrială din România a scăzut destul de drastic în luna iunie, 6,6%, față de aceeași lună a anului precedent.

Dar o recesiune în Germania aduce probleme serioase întregii economii europene. Germania și Franța sunt motoarele economiei europene și o încetinire sau o scădere ușoară a unei economii importante poate duce, prin procesul de contagiune, la o încetinire a întregii economii europene.

De aceea, recesiunea tehnică a Germaniei este un semnal de alarmă. Ea poate avea efecte asupra întregii economii a Uniunii Europene, inclusiv asupra celei românești.

De altfel, evoluția economiei europene este tot mai neconvingătoare. În trimestrul al doilea al acestui an, creșterea economică a fost de numai 0,2% în zona euro și tot de 0,2% la nivelul întregii Uniuni.

Este principala explicație pentru care Banca Centrală Europeană se pregătește să scoată din nou la înaintare tunul de forță și anume programul de achiziții de obligațiuni. La care se adaugă și posibilitatea de a scădea rata dobânzii de politică monetară aflată oricum practic la zero la sută. Dar aceste măsuri nu sunt decât expresia unei dorințe disperate de a păstra creșterea economică pe linia de plutire.

În ceea ce privește Germania, tema recesiunii s-ar putea rezolva foarte rapid. Germania are un solid excedent bugetar, pentru care a fost criticată des în ultimii ani. I s-a reproșat că nu cheluiește banii publici pentru a crea consum și cerere în economia germană și în cea europeană.

Acum, ar putea să facă acest lucru, adică să stimuleze fiscal economia sau să lanseze lucrări mari de infrastructură de transport sau de modernizare digitală. Recesiunea s-ar risipi imediat. Rămâne, însă, de văzut dacă politica economică a Germaniei va fi aceasta. Ceea ce știm, deocamdată, este că Germania va intra în recesiune.

Cât de contagios va fi „virusul” recesiunii germane pentru economia europeană