România are cea mai mare inflație din UE. De ce cresc prețurile?

romania_inflatie_ue_preturi.jpg

Inflația din România, cea mai mare din UE (Sursa foto: pixabay)
Inflația din România, cea mai mare din UE (Sursa foto: pixabay)

România a înregistrat cea mai mare rată anuală a inflației din toată Uniunea Europeană, pentru a șaptea lună consecutiv. Cu o rată de 4,1% în iulie, țara noastră este urmată de Ungaria, Letonia și Slovacia, potrivit Eurostat.

Președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România, Iancu Guda, explică la RFI această evoluție a inflației: ”În primul rând, vorbim de creșterea costurilor cu salariile mult peste productivitate. Mai pe românește, avem creșteri de salarii, fără ca acestea să se reflecte în creșterea performanței companiilor, or implicit asta înseamnă că firmele sunt constrânse să crească prețurile produselor-serviciilor oferite, din cauza unor cheltuieli suplimentare, care nu sunt justificate”.

”În al doilea rând, avem o cerere alimentată de aceste creșteri de salarii mult peste ceea ce producem în România și atunci acest exces de cerere duce la majorarea prețurilor interne și în al doilea rând la importuri, ceea ce mai departe duce la al treilea factor structural, importurile care aduc inflație”, spune Iancu Guda.

Iancu Guda, despre inflația din România