Ministerele Educației, Fondurilor Europene, Cercetării și Agriculturii sunt marile perdante ale rectificării bugetare

rectificare_sursa_pixabay.jpg

Image source: 
pixabay.com

”Proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor şi a salariilor. De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiţii aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituţiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocaţi”, precizează ministerul de finanțe.

 

 

Potrivit proiectului prezentat de ministerul Finanțelor, de la Educație se vor tăia peste un miliard de lei, de la Fonduri Europene aproape 682 de milioane de lei, Cercetarea ar urma să aibă mai puțin cu 369 de milioane de lei, iar la Agricultură bugetul se va diminua cu peste 310 milioane de lei. Astfel deficitul bugetar ar urma să rămână în ținta asumată de 2,76% din PIB. 

Bani vor primi bugetele locale, 4,4 miliarde lei, sau Ministerul de Finanțe peste 2,2 miliarde de lei. Din aceasta sumă 2,15 miliarde de lei reprezintă contribuţia României la bugetul Uniunii Europene. Bani în plus primeşte şi Serviciul Român de Informaţii (peste 396 de milioane lei, din care cheltuielile de personal reprezintă mai mult de 356 milioane de lei).
Alte măsuri propuse de Ministerul de Finanțe sunt înjumătățirea numărului secretarilor de stat și blocarea angajărilor la stat. 
Guvernul ar putea adopta la finalul săptămânii și un proiect de ordonanță prin care se introduce taxa pe zahăr și crește acciza la țigarete. De asemenea tichetele cadou ar urma să fie incluse în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii.
Analistul economic Dragoș Cabat spune la RFI că anul acesta deficitul bugetar este atât de mare încât nu mai putea fi cosmetizat, așa că Guvernul a fost nevoit să propună măsuri de austeritate.