Nu de ștergerea datoriilor mi-e teamă, ci de mărimea lor

bills-496229_960_720.jpg

Guvernul a adoptat ordonanța de amnistie fiscală. Mai exact, un act nornativ care acordă faciltăți pentru plata datoriilor la buget. Toți datornicii pot beneficia de prevederile Ordonanței.
Guvernul a adoptat ordonanța de amnistie fiscală. Mai exact, un act nornativ care acordă faciltăți pentru plata datoriilor la buget. Toți datornicii pot beneficia de prevederile Ordonanței.
Image source: 
Pixabay

Guvernul a aprobat o ordonanță care prevede instituirea unor facilități fiscale. Aceasta este așa-numita amnistie fiscală. Este, însă, mai mult decât o amnistie. Vorbim despre un proces mai sofisticat, de restructurare a datoriilor.

Astfel, pentru a putea beneficia de o ștergere parțială a datoriilor sau a penalităților de întârziere, firmele trebuie să îndeplinească o serie de condiții.

În primul rând, să aibă datorii mai mari de un milion de lei la bugetele de stat. În al doilea rând, companiile debitoare trebuie să prezinte un plan de restructurare, întocmit de un expert independent.

Trebuie spus că firmele cu datorii nu au obligația de a intra în acest program de restructurare financiară, ci trebuie să își exprime opțiunea de a intra în acest program.

Aici este un semn de întrebare, în sensul că rămâne de văzut câte companii și persoane fizice vor fi interesați să aplice prevederile ordonanței privind facilitățile fiscale. În lipsa companiilor doritoare, marile așteptări legate de amnistia fiscală se vor spulbera.

Prin planul de restructurare, companiile pot obține anularea a până la jumătate din datoria principală, ceea ce înseamnă o ofertă generoasă din partea statului pentru datornici.

Pentru a ajunge la anularea părții din datoria principală este nevoie de existența unui plan de restructurare asumat de companie, care presupune o asumare a plății datoriei și, mai ales, respectarea calendarului de plată.

De altfel, de respectarea plăților depinde ducerea la bun sfârșit a planului de facilități fiscale. Un plan care se derulează sub supravegherea fiscului. Dacă nu se respectă plățile asumate, compania va intra în insolvență sau va putea fi executată silit de către fisc.

Există și o a doua situație de ștergere a datoriilor care se referă la persoane fizice sau juridice care au datorii mai mici de un milion de lei. În această variantă, se poate obține o ștergere a obligațiilor accesorii în cazul achitării datoriei principale.

Este, după cum se poate vedea, o ordonanță care oferă fiecărui datornic câte ceva. Și pentru firme și pentru persoane fizice, și pentru cei cu datorii mai mari de un milion de lei, și pentru cei cu obligații de plată neachitate de sub un milion. Cum s-ar spune de toate pentru toți.

Dincolo de acest pachet de facilități fiscale, interesant este cine se poate califica pentru ștergerea datoriilor. Cifrele, prezentate de publicația hotnews sunt uimitoare.

Avem, aproximativ 23.000 de persoane fizice, persoane fizice autorizate sau profesii liberale care au, în total, datorii de 1,5 miliarde de lei. Ceea ce înseamnă că în medie datoria este de 65.000 de lei pentru o persoană.

369 de sucursale și de sedii permanente ale companiilor au datorii de aproximativ un miliard de lei, ceea ce înseamnă o medie de 2,7 milioane lei pentru fiecare entitate economică.

Mai mult, mai sunt 375 de companii de stat care au datorii totale de 5,8 miliarde lei. La care se adaugă aproximativ 285.000 de companii cu capital privat care au datorii totale de 25,7 miliarde lei. Mai sunt și alte categorii de datornici, dar acestea sunt cu sumele cele mai mari.

Așadar, nu restructurarea financiară este cea mai mare problemă, ci nivelul de neimaginat la care au ajuns datoriile în economie. Ale persoanelor fizice sau juridice, cu capital de stat sau privat. S-au strâns datorii de zeci de miliarde de lei. Cei care și-au achitat conștiincios obligațiile față de bugete nu pot decât să constate că au fost cei mai mari fraieri.

Nu de ștergerea datoriilor mi-e teamă, ci de mărimea lor