Deficit comercial în creștere, inflație în scădere

deficit.png

Deficitul comercial din luna mai a crescut cu 30% fata de anul trecut, iar inflatia a coborat la 3,84%.
Deficitul comercial din luna mai a crescut cu 30% față de anul trecut, iar inflația a coborât la 3,84%.
Image source: 
Pixabay

Avem datele privind inflația și deficitul balanței comerciale pe primele luni ale acestui an. Inflația este în scădere, fapt previzibil dacă ne gândim că vara creșterea prețurilor se calmează. În schimb, deficitul comercial se accentuează și ne dă senzația că la sfârșitul anului, cifrele vor deveni de-a dreptul amețitoare.

Așadar, deficitul balanței comerciale a fost pe primele cinci luni ale anului de 6,5 miliarde euro, cu 30% mai mult decât anul trecut.

Media deficitului crește în ritm susținut. Dacă anul trecut, media lunară era de aproximativ un miliard de euro, anul acesta, media a crescut la 1,3 miliarde euro. În acest ritm, anul acesta se va încheia

cu un deficit de aproximativ 15,6 miliarde euro.

Sectoarele care creează deficitul sunt aceleași de o bună perioadă de timp. Adică, alimentele și produsele agroalimentare au un deficit de balanță de 1,1 miliarde euro, ceea ce înseamnă deja un nivel ridicat. Mai îngrijorătoare este balanța deficitară pronunțată cu statele Uniunii Europene care ajunge la 1,5 miliarde euro. Ceea ce înseamnă că exporturile către țări din afara Uniunii Europene, cel mai probabil de produse agricole, reușește să mai echilibreze din deficitul foarte mare realizat cu economiile Uniunii Europene. Acești indicatori ne arată că industria alimentară autohtonă, deși în plină expansiune, nu poate face față cererii interne, fiind suplinită cu produse din import.

Un alt deficit substanțial se înregistrează la capitolul combustibili, de 1,3 miliarde euro, mai mare decât la produsele alimentare. De data aceasta, deficitul provine cu precădere din țările din afara Uniunii Europene, probabil din cauza importurilor de materii prime energerice din Rusia.

Cel mai nare deficit comercial este în ceea ce privește produsele chimice ajungând la 3,4 miliarde euro. 85% din importurile din acest sector provin din statele Uniunii Europene, ceea ce ne arată că prin închiderea combinatelor de îngrășăminte chimice și prin problemele financiare ale Oltchim, România a devenit o bună piață de desfacere pentru economiile europene.

Singurele capitole la care se înregistrează excedent sunt cele ale produselor manufacturate, care reprezintă bunuri importate pentru a fi prelucrate în lohn, cu un excedent de 614 milioane euro și producția de mașini și echipamente pentru transport, care are un excedent de 793 milioane euro, ceea ce înseamnă aproximativ 5% din totalul exporturilor acestei industrii. Acest procentaj pare destul de mic dacă avem în vedere faptul că o parte importantă din producția auto este integrată în România.

Este, însă, posibil ca producția de piese și subansamble auto să tragă în jos nivelul excedentului comercial. Cert este că în ceea ce privește deficitul balanței comerciale, nu se înregisrează niciun progres notabil la nivelul economiei românești.

Un alt indicator comunicat ieri de Institutul de Statistică este rata inflației pe luna iunie. Creșterea prețurilor s-a temperat, în sensul că inflația a coborât de la 4,1%, în luna mai, la 3,84%, în iunie. Se poate spune că se trece la inflația de vară, în care produsele agricole românești încep să le înlocuiască pe cele din import, iar obiceiurile de consum se schimbă față de restul anului.

În acest context, chiar și prețul cartofilor, campionii scumpirilor, au scăzut în iunie, față de luna precedentă. Cele mai multe mărfuri alimentare înregistrează creșteri de prețuri minore, cu excepția fructelor. Dar în luna iunie producția autohtonă de fructe abia pătrundea pe piață. Per total, prețurile mărfurilor alimentare și ale celor nealimentare au scăzut față de luna precedentă, iar tarifele serviciilor au crescut ușor.

Rata inflației se calmează din nou vara, dar la toamnă, în funcție de evoluțiile economice interne și globale, am putea avea din nou o creștere a prețurilor.