Isărescu: Să aducem aurul din Londra, numai pentru verificare, însă ar trebui dus înapoi

ccr_unda_verde_repatriere_aur.jpg

BNR trebuie să repatrieze aurul României (Sursa foto: pixabay)
BNR trebuie să repatrieze aurul României (Sursa foto: pixabay)
Image source: 
(Sursa foto: pixabay)

Mugur Isărescu a declarat, astăzi, că aurul României ar trebui adus în țară, din Londra, numai pentru verificare, însă acesta ar trebui dus înapoi. Guvernatorul BNR a precizat că repatrierea aurului ar avea drept impact creșterea costurilor.

„BNR a spus în mod clar că nu are nicio obiecţie cu aducerea aurului în ţară pentru verificare, pentru că s-a creat o mare problemă de credibilitate. Sunt trei ani de zile în care sistematic şi într-un mod iresponsabil s-a spus că nu există acest aur, că a dispărut, că a fost vândut, că a intrat în operaţiuni, şi mai rău decât atât, că nu l-am folosit pentru a obţine venituri. Ori rezerva de aceea este rezervă. Nu este investiţie. Rezerva este ceva ce pui de o parte pentru situaţii deosebite. Obiectivul rezervei internaţionale, fie că este de aur sau valutară, este să-ţi dea credibilitate şi să reducă costurile cu care ţara respectivă s-ar împrumuta. Deci, un posibil impact ar fi creşterea costurilor”, a declarat Mugur Isărescu, la audierea în Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului.

„Personal m-am exprimat public şi nu pot să spun altceva în faţa dumneavoastră. Eu aş vota în Consiliul de Administraţie dacă s-ar ridica problema aceasta, să îl aducem, să-l vadă toată lumea, inclusiv aceste câteva persoane care ne toacă de dimineaţa până seara cu aberaţiile pe care le-au spus, după care trebuie dus înapoi acolo sau arhivat, pentru că, altfel, în ţară nu o să aducem fiecare investitor străin să-l băgăm în tezaur şi să spunem acesta este aurul, are greutate”, a argumentat Isărescu, care a catalogat drept “fantezii” afirmațiile potrivit cărora România ar urma să folosească aurul la ceva sunt doar fantezii.

Curtea Constituţională a respins sesizarea PNL şi USR pe proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României  să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.