Google blochează accesul Huawei la aplicații și actualizări. Ce trebuie să știi dacă ai telefon Huawei

huawei.png

Image source: 
pixabay.com

Războiul comercial dintre Statele Unite și China își produce efecte tot mai direct resimțite de consumatorii din întreaga Lume: Google suspendă relația cu Huawei, iar utilizatorii de telefoane mobile, inclusiv din Europa, se vor trezi că nu vor mai avea parte de actualizări sau chiar de aplicații extrem de populare, precum YouTube sau Gmail. 

Este o dispută din care, de fapt, nu câștigă nimeni, explică la RFI Octavian Palade, de la platforma start-up.ro. Cel mai prudent este ca cei care intenționau să cumpere un produs Huawei să mai aibă răbdare, îndeamnă Octavian Palade: 

Octavian Palade: Deocamdată, toate serviciile Google care includ sistemul de operare Android, precum și aplicații ca Google Maps, YouTube sau Gmail vor continua să funcționeze pentru cei care dețin dispozitive Huawei. În schimb, nu vor mai primi actualizări de securitate, actualizări de sisteme de operare. Parctic, dacă deții un terminal Huawei în acest moment el va rămâne blocat la versiunea actulaă a sistemului de operare. Pe termen lung în schimb, Huawei nu va mai putea lansa dispozitive noi care să funcționeze pe noile versiuni ale sistemului Android, decât dacă vorbim despre versiunea open source, o versiune dezvoltată de Google, dar care nu conține acces la servicii precum YouTube.

Reporter: Un telefon blocat, incapabil să își mai facă actualizări, ce relevanță mai are? Cât de util mai e?

O.P: Utilitate are. Nu își pierde accesul la internet. Nu își pierde accesul la conținut, la emailuri. Te lasă un pic mai vulnerabil față de potențiale atacuri. De aceea sunt atât de importante acele actualizări de securitate. Experții găsesc tot timpul potențiale breșe care ar putea fi accesate de către hackeri și le repară în timp. Utilizatorii de smartphone-uri Huawei nu vor mai primi acele rezolvări, dar telefoanele, în sine, vor continua să funcționeze ca în momentul în care au fost scoase din cutie.

Rep: Huawei a lansat recent niște modele noi. Va lansa în continuare telefoane noi. Ce pondere au aceste aplicații care riscă să nu mai poată fi folosite pentru utilizatorul de rând?

O.P: Au importanță foarte mare. Gândește-te că îți cumperi un smartphone nou și nu îți poți accesa contul de Gmail decât dacă îți instalezi o aplicație terță dintr-un alt magazin de aplicații decât cel pe care te-ai obișnuit să îl folosești, adică Google Play. E un impact major asupra utilizatorilor din afara Chinei. Va forța pe mulți fie să își schimbe producătorul de smartphone, fie să apeleze la fel de fel de aplicații terțe care nu au o popularitate la fel de crescută. E o decizie care va afecta foarte puternic Huawei, dacă nu se va întâmpla ca în cazul companiei ZTE. Acum câțiva ani, ZTE a trecut printr-o situație similară,  dar după 3 luni compania a fost deblocată după ce a fost de acord să repecte câteva condiții impuse de guvernul SUA. Deocamdată se speculează că Huawei ar avea în dezvoltare un sistem de operare propriu, dar până când acesta va fi inalizat și până când va căpăta destul de multă popularitate pe piață și suficient de multă încredere atât in partea utilizatorirlor, cât și din partea dezvoltatorilor de aplicații, va trece foarte mult timp. Cu siguranță decizia este una devastatoare pentru Huawei. 

Rep: Trece timp să ajungă la public un sistem nou de operare. Însă, cât durează să-l dezvolți, chiar dacă e o situație de criză? Să îl faci în așa fel încât să poată rivaliza cu Android și IOS?

O.P: Sistemul de operare despre care menționam anterior ar fi în dezvoltare de ceva timp. Este denumit planul B de către oficiali din cadrul companiei. El există. Nu a fost văzut de publicul larg, dar e în dezvoltare în laboratoarele lor de ceva timp. Nu se știe exact în ce stadiu se află. Dar, în ceea ce privește competiția pe piață de sisteme de operare, este foarte greu să vii cu un produs care să rivalizeze, având în vedere că ai deja doi concurenți care dețin monopolul pe piață. Este vorba de IOS de la Apple și de Android de la Google. Să nu uităm eșecul unor companii mari care au încercat propriile sisiteme de operare pe piața de mobile. Mă refer la Microsoft cu sistemul Windows Phone care a dat greș și la Blackberry, care a dat greș cu Blackberry OS. Este o piață deja consacrată. Sunt foarte mulți utilizatori care nu vor să reînvețe de la zero cum să folosească un dispozitiv. Majoritatea experienței atunci când folosim un telefon vine și de la sistemul de operare. Este foarte greu să convingi dezvoltatorii de aplicații, atât cei de aplicații mai mici și mai puțin populare, cât și giganții precum Facebook, Instagram sau de comunicații să vină să dezvolte aplicații specifice pentru sistemul tău de operare, mai ales când nu ai o cotă de piață deja existentă. 

Rep: Bloomberg susține că Intel și alții ar intenționa la rândul lor să boicoteze colaborarea cu Huawei. Intel furnizează procesoarele pentru laptopuri. Dacă apare și această lovitură pentru

Huawei, cât de serios se clatină compania cu totul?

O.P: Deocamdată Huawei nu are o cotă de piață mare pe piața de laptopuri. E abia la început de drum pe acest segment. Cu siguranță nu este un lucru care i-ar avantaja în vreun fel, dar nu este nicio lovitură foarte mare din punctul de vedere al veniturilor actuale. Aici merită precizat referitor la aceste companii americane, Google, Intel, că nu cred că este în interesul lor și nici la inițiativa lor acest blocaj al Huawei. Toate companiile afectate au de pierdut în acest caz. Aceste decizii vin mai mult impuse decât luate de bună voie din cauza acelui decret semnat ed Trump săptămâna trecută.

Rep: Ce ați recomanda unui eventual posesor de Huawei român? Dacă cineva ar intenționa acum sau ar avea în plan să își cumpere un telefon Huawei, l-ați sfătui să o facă sau să mai aștepte un pic.

O.P: Cred că cel mai bine ar fi ă mai aștepte un pic, dacă pentru respectivul utilizator contează acele actualizări pe care nu le va mai primi. Compania nu a dat încă un răspuns oficial. Dacă plănuiai să îți cumperi azi un smartphone Huawei mai așteaptă măcar câteva zile să vezi cum se va transforma această situație și ce declarații oficiale vor da toate companiile implicate în această poveste.

Rep: Aplicații și companii conexe pierd, însă între acești 3 competitori, Samsung, Apple și Huawei, cine ia prim planul acum?

O.P: În principiu Samsung ar avea de câștigat de pe urma acestei povești. Cel mai probabil mulți dintre fanii Huawei vor migra tot către un ecosistem cu sistemul Andriod, iar Samsung fiind principalul competitor acolo e posibil să vedem creșteri în perioada următoare. Și iPhone s-ar putea să aibă de câștigat, dar tranziția de la un sistem de operare la altul este mai puțin facilă. Clar, majoritatea va migra către Samsung. 

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz