Război comercial SUA-China: americanul plătește

xi_jinping.jpg

Xi Jinping și Donald Trump
Xi Jinping și Donald Trump
Image source: 
youtube.com

Disputa comercială dintre Statele Unite și China continuă să escaladeze. Donald Trump a majorat tarifele pentru bunurile chinezești la 25% iar Beijingul a anunțat represalii. La care Washingtonul a răspuns cu o nouă serie de impozite. 

După cum transmite Wall Street Journal, Larry Kudlow, consilier economic al lui Donald Trump, „a recunoscut duminică faptul că americanii, și nu chinezii, sunt până la urmă cei care plătesc taxele pentru produsele importate din China" - și asta în contradicție cu pretențiile domnului Trump.

"Declarația domnului Kudlow este doar recunoașterea unor realități economice", conchide și The New York Times. "În același timp, însă, demolează multe dintre argumentele favorabile ale președintelui, inclusiv acela că războaiele economice sunt ușor de câștigat și că vor avea consecințe mult mai grele pentru partenerii economici ai SUA". ( sursa. Courrier International).

Donald Trump este o bombă pentru economia globală spune cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung:

"De fapt, importatorii americani plătesc taxele vamale. Ei încearcă să transfere costurile suplimentare asupra clienților lor. Dacă se întâmplă, prețurile cresc pentru consumatorii americani, care își văd puterea de cumpărare diminuată. Aceasta duce la o reducere a consumului. În plus, companiile americane ar trebui să se aștepte la represalii chineze care le vor reduce șansele de a-și vinde bunurile. Iar o Americă bolnavă dăunează economiei mondiale., astfel că Trump este o bombă pentru economia globală." (Sursa: Eurotopics). 

În Franța, cotidianul economic Les Echos observă că, de partea cealaltă, războiul comercial afectează puternic moneda chineză.

Creșterea tensiunilor dintre Washington și Beijing îngrijorează piețele. Ochii se îndreaptă acum și către China, unde yuanul este în scădere. O situație care ridică multe întrebări, inclusiv legate de contagiunea față de alte economii”.