ANL s-ar putea transforma în reglementator. Cum reacționează dezvoltatorii imobiliari?

casa.jpg

Image source: 
pixabay.com

Agenția Națională pentru Locuințe  s-ar putea transfroma într-un organism de monitorizare, control și reglementare a pieței imobiliare, după modelul din energie sau asigurări. Un proiect aflat în circuit parlamentar ar urma așadar să acorde puteri sporite Agenției, motivat de nevoia de a proteja mai mult cumpărătorii de case noi. 

Potrivit proiectului de lege, ANL ar putea avea puterea să interzică funcționarea unui proiect, să solicite blocarea conturilor bancare sau să dea amenzi dezvoltatorilor care încalcă legea. 
În cadrul Agenției ar urma să funcționeze un for de tranșare a litigiilor, un colegiu alcătuit din cinci membri de la ANPC,  Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România, ANL, asociații de consumatori și un membru independent ales de ceilalți patru. Apoi, dacă un dezvoltator imobiliar nu-și respectă angajamentele anterior asumate, ANL va putea dispune retragerea înregistrării proiectului. Asociația de proprietari din imobil, dacă e cazul, ar primi în această situație  prioritate la terminarea lucrărilor începute. Mai mult, cumpărătorul ar putea primi de la dezvoltator despăgubiri de 10% sau 20% din valoarea locuinței, dacă cel din urmă nu oferă toate informațiile și documentele necesare pentru informare.
Va exista și obligația ca dezvoltatorul să furnizeze trimestrial către ANL o listă cu numerele și tipurile de apartamente, parcele de teren și locuri de parcare rezervate, dar și date despre stadiul de execuție al proiectului. Dezvoltatorului îi este interzis să ofere stimulente financiare în schimbul unei decizii imediate de cumpărare. De asemenea, nu are voie să sugereze o creștere viitoare de preț. Totodată, nu poate cere un avans sau o taxă de rezervare mai mare de 10% din costul apartamentului, al parcelei sau al clădirii.  Dezvoltatorul riscă o amendă cuprinsă între 10.000 lei și 20.000 de lei dacă nu predă proprietarului cartea construcției la recepția lucrărilor.

Reacție dură din partea dezvoltatorilor 

Orice supra-reglementare creează și mai multă birocrație. Cumpărătorul este deja protejat de legile în vigoare, iar măsurile impuse peste noapte, fără consultare prealabilă, sunt un amestec într-o piață liberă, ce poate avea consecințe extrem de grave, reacționează, la RFI, Bogdan Ivan, secretarul general al Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România URBANIS :