Fitch a confirmat ratingul României

Fitch Ratings a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valuta și moneda locală ale României la "BBB minus", perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă, însă avertizează că deficitul bugetar s-ar putea adânci la 3,4% din PIB in 2019.

 

Plafonul de țară al României a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt în valuta și moneda locală a fost confirmat la "F3", se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.

"Ratingurile de tip investment grade atribuite României sunt sprijinite de nivelul moderat al datoriei publice și indicatorii privind PIB-ul per capita și dezvoltare umană, care sunt mai ridicate decât ale altor state din categoria "BBB".

Acestea sunt comparate cu deficitul bugetar, deficitul de cont curent, gradul de îndatorare externă, care sunt mai ridicate decât ale altor state din categoria "BBB", și cu relaxarea fiscală pro-ciclică, ce expun riscurile la adresa stabilității macroeconomice", susține Fitch.

În absența reformelor pentru cresterea veniturilor, Fitch estimeaza adancirea deficitului bugetar la 4% din PIB in 2020, ceea ce ar majora nivelul datoriei publice ca procent din PIB la 37,9%, de la 35% in 2018, desi inca este usor sub nivelul mediu de 38,8% proiectat pentru alte state din categoria "BBB".

Fitch estimeaza adancirea suplimentara a deficitului de cont curent la 5,5% din PIB in 2020.

Cresterea rapida a salariilor, care depaseste cresterea productivitatii, erodeaza competitivitatea costurilor, contribuind la adancirea deficitului de cont curent, apreciaza agentia de evaluare financiara.

Principalii factori de risc care, individual sau colectiv, ar putea duce la o actiune negativa de rating sunt: deficite fiscale ridicate, care sa duca la o crestere rapida a raportului datorie guvernamentala/PIB, si o supraincalzire a economiei sau o aterizare dura, care sa submineze macrostabilitatea economica, o deteriorare semnificativa a balantei de plati.