PIB pe 2018: o veste bună și mai multe vești rele

pib.jpg

Datele privind PIB pe 2018 confirmă o evoluție deja cunoscută - România înregistrează o creștere economică bazată pe consum.
Datele privind PIB pe 2018 confirmă o evoluție deja cunoscută - România înregistrează o creștere economică bazată pe consum
Image source: 
pixabay.com

Institutul de Statistică a publicat noi date privind produsul intern pe anul trecut, adică despre creșterea economică. Cifrele nu oferă neapărat lucruri noi. Economia românească evoluează de câțiva ani sub coordonate asemănătoare.

Așadar, nivelul de creștere este reconfirmat la 4,1%. Aceasta este singura veste bună și anume că România a menținut o creștere solidă. Desigur, dacă ne gândim că la începutul anului trecut prognoza de creștere era de peste 6%, nivelul creșterii confirmat în acest moment, de 4,1%, pare mai degrabă modest.

De altfel, evoluția PIB poate fi un motiv de îngrijorare. Este clar că economia românească cunoaște o încetinire a creșterii. La fel ca toate economiile importante ale lumii, prognozele publicate de OECD arătând foarte clar această tendință. În aceste condiții, a încetinirii economiei locale și globale, este foarte greu de crezut că PIB-ul va crește anul acesta cu 5,5%, cifra pe care este construit bugetul. Mult mai aproape de adevăr pare a fi anticiparea Comisiei Europene, care prognozează un ritm de 3,8%, pentru a exclude cifra-șoc anunțată ieri de economistul șef al Băncii Transilvania care crede într-o creștere economică de numai 2,8%, în acest an.

Deci, ceea ce pare o performanță a anului 2018 este de fapt un handicap pentru anul 2019. Încă o dovadă în acest sens este cifra publicată ieri de Eurostat, institutul de statistică european, care arată că în trimestrul IV al anului trecut România a avut o creștere economică de 0,7%. Pe cifrele din ultimul trimestru 2018, România nu mai este între primele state europene într-un clasament al creșterii economice aflăndu-se abia pe poziția a 12-a. Ierarhia este deschisă de Estonia, 2,2%, Lituania, 1,3% și Suedia 1,2%.

Să revenim la analiza creșterii economice de anul trecut. Consumul și stocurile au contribuit la creșterea economică. Nu mai este o surpriză că evoluția consumului a fost factorul determinant al creșterii. O mică enigmă este legată de stocuri. Tot mai mulți specialiști se întreabă de ce nivelul stocurilor este atât de ridicat în economie și, mai ales, se îndoiesc de contribuția acestui capitol la creșterea PIB.

Din păcate, deficitul de balanță comercială a tras în jos creșterea economică, la fel s-a întâmplat și cu investițiile. Sunt dezbateri aprinse pe tema investițiilor publice. Cifrele sunt uneori diferite, în sensul că datele bugetare arată creșteri, iar analizele independente demonstrează scăderea investițiilor publice. Dincolo de aceste polemici, un lucru este clar: în anul 2018, investițiile au avut o contribuție negativă la creșterea economică. Ceea ce ne arată că nu doar investițiile publice au fost în suferință, ci și cele private.

În ceea ce privește sectoarele economice, situația nu este schimbată esențial față de anul precedent. Industria rămăne sectorul cu cea mai mare pondere la formarea produsului intern brut (23,7%) și la creșterea economică (1%). Comerțul este al doilea motor de creștere cu o contribuție la formarea PIB de 18% și de 0,7% la creșterea economică.

Ne-am obișnuit să facem comparația între agricultură și industria de tehnologia informației. De ce? Pentru că sunt două ramuri aflate la extreme. Agricultura, un sector tradițional, care se modernizează continuu, și tehnologia informației, un domeniu care vine tare din urmă, purtat și de valul schimbărilor tehnologice care cuprind societatea. Astfel, agricultura, în pofida producțiilor record de anul trecut, are o pondere modestă de doar 4,4% la formarea PIB și de 0,4% la creșterea economică.

Industria de tehnologia informației are o pondere în PIB de 5,2% și o contribuție la creșterea economică de 0,4%, egală cu cea a agriculturii.

În concluzie, anul 2018 este în nota cunoscută. O cifră bună de creștere, susținută, însă, nesănătos de consum și de ramuri economice care produc valoare adăugată redusă. Sunt motoare de creștere care s-ar putea ca anul acesta să nu mai funcționeze la fel de bine.

PIB pe 2018: o veste bună și mai multe vești rele (AUDIO)