Dincolo de clișee: Franța, investitor major în România (Franceinfo)

investitii.jpg

Image source: 
pixabay.com

Franța este în prezent al cincilea cel mai mare investitor aici, cu peste 3.000 de companii ”tricolore” stabilite în România, adică 120.000 de locuri de muncă directe și 17 miliarde de euro cifra de afaceri cumulată. Aceste companii se regăsesc în industrie, servicii, comerț și tehnologia informației, transmite Franceinfo, postul public de radio francez:

După căderea lui Ceaușescu, toate companiile mari listate la bursa franceză au venit în România, generând multe IMM-uri, inclusiv subcontractanți.

Automobilul rămâne principalul sector al economiei, cu Renault și Dacia.

În 20 de ani, grupul francez a investit aproape trei miliarde de euro în România. Fabrica de la Pitești, a ocupat un loc central în strategia producătorului de a produce vehicule cu costuri reduse.

În trei ani, grupul Accor a crescut de la două la 11 hoteluri din țară, pe măsură ce crește cererea locală în materie de agrement.

România ocupă locul cinci în Europa pentru producția de gaze și petrol

Țara operează, de asemenea, o centrală nucleară la Cernavodă.

Cu o rată a șomajului de 5,4% și o creștere de 3,8%, problema principală rămâne infrastructura deseori învechită a țării, atât de ineficientă, precum și deficitul de forță de muncă, spune Jean-Pierre Pont, director al revistei și site-ului "Journal des Français abroad.fr".

O adevărată oportunitate pentru francezi: "Sectorul noilor tehnologii ocupă un loc din ce în ce mai important în economia românească: piața software-ului și a serviciilor IT ocupă un loc central".

Astfel, Orange a făcut din România un laborator pentru 5G. Sectorul telecomunicațiilor este cel de-al doilea mare contribuitor la creșterea economică a țării. Prin urmare, operatorul a realizat aici, în mod natural, primul său test european pentru dezvoltarea viitorului standard în telefoane mobile.

În România, există o singură rată a impozitului pe venit: 10%.

Este adevărat că România are o legătură specială cu franceza. Cucerită în antichitate de romani, româna este, ca și franceza, o limbă latină, ceea ce facilitează învățarea ei de către francezi.

Instalarea cetățenilor europeni în țară este facilitată de un card de ședere eliberat în mod automat pentru cei care locuiesc mai mult de cinci ani în țară.

Trebuie spus că, din 1989, țara s-a transformat în profunzime. A devenit o democrație deplină. În 1991, România a intrat oficial în economia de piață și a devenit membră a Uniunii Europene din 2007.