Un test pentru tânăra generație: opțiunea de a renunța la pensia privată

piloni_pensie.jpg

Autoritatea de Supraveghere Financiară a pus în dezbatere publică normele pe baza cărora se poate renunța la contribuțiile plătite către pilonul doi.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a pus în dezbatere publică normele pe baza cărora se poate renunța la contribuțiile plătite către pilonul doi.
Image source: 
site-ul Autorității de Supraveghere Financiară - Sectorul Pensii Private

Participanții la pilonul doi de pensii, administrat privat, se vor afla foarte curând în fața unui adevărat test. Și anume, dacă își păstrează contribuția de asigurări sociale pentru pilonul doi sau renunță la virarea acestei contribuții și își consolidează partea de cotizație adresată pilonului unu, cel public.

Recenta ordonanță 114 din 2018 a introdus această opțiune. În acest moment, Autoritatea de Supraveghere Financiară a prezentat în dezbatere publică normele legale pe baza cărora cei care au contribuit cel puțin cinci ani la fondurile pilonului doi pot să renunțe la contribuțiile viitoare de la pilonul doi și să le transmită către cel public. Mai exact, banii acumulați până în prezent rămân în administrarea fondurilor private, iar viitoarele contribuții vor fi alocate exclusiv către sistemul public.

Cu alte cuvinte, actualii contributori la pilonul doi de pensii, care au o vechime a plăților de minimum cinci ani, pot opta să renunțe la contribuțiile către fondurile adminstrate privat direcționându-le spre pilonul public de pensii.

Este o opțiune care echivalează cu un interesant test. Un test care vizează mai multe elemente. În primul rând, ne va arăta gradul de educație economică. În al doilea rând, va fi vorba despre încrederea în sectorul privat prin comparație cu sistemul public.

În ceea ce privește educația economică, cei care vor opta pentru o variantă sau alta trebuie să știe că există diferențe majore între cele două sisteme de pensii. Cel public este construit pe principiul: contribuțiile încasate azi se plătesc tot azi pensionarilor; cel administrat privat oferă conturi individuale, o acumulare a fondurilor cu care se contribuie și un anumit randament, adică o creștere a sumelor prin plasarea lor pe piețele financiare de către administratori specializați și autorizați.

În cele din urmă, poate fi făcut un calcul foarte simplu: în loc de o singură pensie, cea de la stat, cei care vor contribui în continuare la pilonul doi vor avea două pensii, una de la stat, alta din sistemul administrat privat. Poate exista și ideea că mutarea contribuției exclusiv la sistemul public va crește cuantumul pensiei care va fi încasată din sectorul public.

În acest sens, există un studiu al societății de consultanță KPMG, publicat anul trecut, în care se arată că pensiile încasate de la cei doi piloni vor fi mai mari decât cea primită de la sistemul public. Desigur, calculele sunt relative, pentru că experiența ne arată că nivelul pensiei publice este decis nu doar pe criterii economice, ci și din rațiuni politice. De aceea, este destul de dificil de prognozat care va fi pensia publică peste 20 de ani.

În ceea ce privește încrederea în sectorul privat, tema este tot mai complicată. După anul 1990, noua tentație a generației tinere și a celei de mijloc era sectorul privat. Milioane de români au dorit să devină antreprenori sau să lucreze în sectorul privat. O zonă a economiei care îi premia pe salariați cu venituri mult mai mari decât în sectorul de stat, dar care cerea și performanțe economice pe măsură.

În ultimii ani, situația s-a schimbat. Creșterile de salarii din sectorul public, administrația centrală sau locală, au dat naștere unui fenomen invers: o atracție irezistibilă către sectorul de stat. Tot mai mulți tineri doresc astăzi să se angajeze în instituții publice. Salariile sunt bune, iar în anumite domenii și instituții eforturile și responsabilitatea sunt mult mai mici decât în zona privată.

În concluzie, numărul celor care renunță la pensia administrată privat ne va oferi un indiciu important despre felul în care cei care formează generația tânără și cea de mijloc înțeleg economia. Dacă au încredere în sectorul public sau în cel privat. Un astfel de test este important, pentru că ne arată și drumul pe care va merge economia românească în următorii ani.

 
Un test pentru tânăra generație: opțiunea de a renunța la pensia privată (AUDIO)