Circul ordonanței: se modifică schimbarea

document.jpg

Circul ordonanței: se modifică schimbarea
Image source: 
pixabay.com

Prevederile Ordonanței 114 au fost prezentate oficial de către ministrul finanțelor și consilierul premierului, anul trecut, cu o săptămână înainte de Crăciun. A fost un adevărat șoc. Prevederile viitoarei ordonanțe depășeau orice închipuire. Apărea o taxă pe activele bancare, se impunea o impozitare a cifrei de afaceri a firmelor din domeniul telecom și energie și se plafona tariful gazelor naturale și cel al energiei electrice. Măsuri anunțate peste noapte, fără vreo consultare cu actorii economici care urmau să plătească taxele.

A doua zi piețele au reacționat. La Bursa de la București și la cea de la Viena, prețurile acțiunilor băncilor au scăzut drastic. La fel s-a întâmplat și cu prețurile acțiunilor companiilor din domeniul energetic. Cum spun brokerii, a fost măcel în piață.

Interesant este că la un interval de numai o zi, Ministerul Finanțelor a publicat ordonanța pentru o formală dezbatere publică, dar deja se efectuaseră primele schimbări ale prevederilor anunțate cu o zi înainte de demnitarii guvernului Dăncilă. Taxa pe activele bancare era ceva mai redusă, iar impozitarea pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energetic a fost redusă de la 3% la 2%. În această formă, ordonanța a fost publicată cu câteva zile înainte de Anul Nou.

Reacțiile au fost fără precedent. Companiile au arătat că ordonanța a fost adoptată fără nicio dezbatere publică, fără dialog cu mediul de afaceri și fără niciun studiu de impact. Foarte curând au fost descoperite erori de redactare, neclarități privind data de la care se aplică ordonanța sau chiar modul în care se aplică prevederile actului normativ.

Mai mult, aplicarea ordonanței în sistemul bancar se transformă într-un adevărat scandal. Reprezentanții Băncii Naționale, în frunte cu guvernatorul BNR, arată că banca centrală nu a fost consultată înainte de adoptarea ordonanței. În plus, BNR face publică și o analiză care arată impactul devastator pe care îl are ordonanța asupra sistemului bancar.

Abia la mai bine de o lună de la adoptarea ordonanței, dialogul intră într-o logică normală. La inițiativa Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială s-a creat un grup de lucru al specialiștilor din Banca Națională și din Ministerul Finanțelor cu scopul de a analiza prevederile ordonanței și de a propune o formulă de aplicare a ordonanței.

Este cu adevărat uluitor că toate dezbaterile, toate argumentele, toate studiile se fac acum după ce ordonanța este în vigoare, nu înainte de a fi adoptată.

Mai trebuie precizat că în această lună și jumătate, cât a trecut de la declanșarea ordonanței 114, Bursa de valori București a avut momente de maximă volatilitate. Scăderi, creșteri, apoi iar scăderi, totul a fost ca într-un „montagne russe”. În acest context, declanșarea unei anchete a Autorității de Supraveghere Financiară asupra tranzacțiilor derulate în această perioadă este absolut necesară.

Și pentru ca haosul să fie total, ieri, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că este posibil ca intrarea în vigoare a ordonanței să fie prorogată, adică amânată. Un amănunt pare că nu știe dl.Tăriceanu și anume că este dificil să amâne ceea ce a intrat deja în vigoare. Dar lucrurile nu au rămas aici. Tot ieri, președintele Senatului a declarat că a vorbit cu premierul Dăncilă și aceasta a fost de acord să analizeze și, cel mai probabil, să renunțe la taxa de 2% din cifra de afaceri pentru companiile energetice.

Se va modifica sau nu ordonanța? Cine poate să știe. Azi se schimbă, mâine are loc modificarea schimbării. Investitorii, oamenii de afaceri, nu au altceva de făcut decât să se uite ca la circ. Doar că acest circ este pe banii lor.

 
Circul ordonanței: se modifică schimbarea (AUDIO)