Declarația de independență a BNR – 11 februarie 2019

isarescu.jpg

BNR injectează bani în piața bancară.
BNR injectează bani în piața bancară.
Image source: 
site-ul Băncii Naționale a României (arhivă)

Trebuie să se fi întâmplat ceva cu totul deosebit, pentru ca guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, să iasă din prudența și diplomația care îl caracterizează. Ieri, guvernatorul BNR a trimis câteva săgeți la adresa consilierului premierului, Darius Vâlcov.

A fost un caz fără precedent, în ultimii 30 de ani, ca Mugur Isărescu să facă o referire atât de critică și de directă la adresa unui demnitar. În cele mai multe cazuri, guvernatorul BNR vorbea despre politici publice, despre riscurile pe care le presupun și despre erorile care s-au făcut. Totdeauna, limbajul era suficient de aluziv încât să se înțeleagă exact care este problema, dar, în același timp, fără a se transforma într-un atac la un guvern sau altul.

În aceste condiții, ce l-ar fi putut face pe Mugur Isărescu să renunțe, pentru câteva fraze și câteva minute, la proverbialul său echilibru? Este greu de crezut că doar nesfârșitele atacuri ale politicienilor coaliției de guvernare și cu precădere ale lui Darius Vâlcov l-au determinat pe guvernator să răspundă. Darius Vâlcov a dus lucrurile în zona absurdului, insinuând că ar putea exista o asemănare între pregătirea sa profesională, cariera și trecutul său juridic și cele ale guvernatorului Isărescu.

Cel mai probabil, reacția de ieri a guvernatorului băncii centrale a României este mai mult decât un răspuns la adresa consilierului premierului. Este o declarație nu doar de uz intern, ci și pentru investitorii financiari internaționali. În acest sens, mesajele importante ale guvernatorului BNR sunt: „ne creează probleme de credibilitate” și „nu știu în numele cui vorbește, de fapt”.

Este destul de clar că mesajul guvernatorului s-a adresat și piețelor internaționale, investitorilor financiari internaționali, care sunt sensibili la atacurile la adresa băncilor centrale și reacționează. Iar cea mai rapidă reacție este să vândă moneda locală.

Cu alte cuvinte, guvernatorul BNR transmite mesajul că situația este sub control, că independența băncii centrale nu este în pericol. Este, se poate spune, o declarație publică de independență a Băncii Naționale.

Cu siguranță, mesajul guvernatorului băncii centrale are sens. Cea mai bună dovadă este recenta istorie a declarațiilor lui Darius Vâlcov. În decembrie 2018, atunci când a fost prezentată Ordonanța 114, acțiunile bancare cotate la bursă au căzut drastic. În urmă cu două săptămâni, după un interviu acordat de același Vâlcov unei agenții internaționale de presă, Bursa a făcut un salt semnificativ. Consilierul premierului vindea iluzia unei schimbări a ordonanței favorabilă companiilor. Duminică, 10 ianuarie a.c., după o altă intervenție televizată, în care Darius Vâlcov a atacat Banca Națională, acțiunile Bursei de la București au scăzut din nou. Cum se poate explica zig-zagul bursier pe care îl provoacă declarațiile consilierului premierului? Greu de spus.

Astăzi, în Parlament, Consiliul de administrație al BNR este invitat la o audiere de către Comisiile economice și cea de Buget-finanțe-bănci ale Senatului. Într-un moment liniștit și într-o economie așezată, dialogul băncii centrale cu Parlamentul este absolut normal. Șefii Băncii Centrale Europene sau al Rezervei Federale americane merg în forurile legislative pentru a explica evoluțiile pieței financiare sau politica monetară. Dialogul cu parlamentarii este strict tehnic, concentrat pe temele economice importante. La fel ar trebui să fie și astăzi în Parlamentul României, dar auspiciile nu sunt dintre cele mai favorabile.

În ultimă instanță, ceea ce se întâmplă în ultimul an, atacurile la adresa BNR, are ca miză importantă independența băncii centrale.

Politicienii au o viziune electorală, de termen scurt. Ei și-ar dori oricând dobânzi mici, un curs controlat și bani mulți în piață. Indiferent dacă toate acestea provoacă inflație și scăderi de productivitate. De aceste echilibre trebuie să aibă grijă băncile centrale, care, însă, au nevoie de independență de facto față de politicieni și guvern.

De aceea, cuvintele de ieri ale guvernatorului BNR echivalează cu o nouă declarație de independență.

 

 
Declarația de independență a BNR – 11 februarie 2019 (AUDIO)